Как да се храним така, че да сме продуктивни?

Source: sxc.hu

На всички ни се е случвало – колкото и кафе да си изливаме в стомаха, мозъкът ни не „пали”. Защо? Отговорите могат да са различни, но е факт, че хранителните ни навици влияят на продуктивността ни. Затова, ако искате да сте по-продуктивни в офиса, възползвайте се от следните хранителни съвети.

1.Забравете за „джънк фуд”-а. Това си е полезно само по себе си, тъй като няма да си разваляте стомаха и да пълнеете. Но има и още една страна на проблема. Струва ли ви се трудно да помните разни неща в работата? Ако е така, може би е време да зарежете чипса и мазните бургери. Проучвания сочат, че наситените мазнини в бързата храна не просто са вредни, но и отслабват паметта ви, ако прекалявате с тях. Ориентирайте се вместо това към по-здравословни и леки закуски – плодове, зеленчуци и протеини.

2.Закусвайте. Може да има различни причини мозъкът ни да не е услужлив, но една от тях изпъква ясно – не сме закусвали. Да, знам, че сте го чували и преди, но има още една съществена причина закуската да бъде най-важното ядене за деня – тя ни помага да се фокусираме след това. Закуската зарежда мозъка ни с енергия, от която той има нужда. Ако имате навика да не закусвате, знайте, че обикновено още по средата между закуската и обяда вашият умствен и физически потенциал започва сериозно да спада.

3.Избягвайте въглехидратите на обяд. И вие ли се борите около 14.30 с непреодолимо желание за дрямка? В такъв случай, помислете си два пъти, преди да си купите пица или сандвич. Въглехидратите принципно дават енергия, но могат и да ви накарат да се чувствате уморени и неконцентрирани. Фондацията SleepFoundation.org твърди, че богатите на въглехидрати храни ще ви направят сънливи и по-слабо фокусирани. Затова, хапнете повечко протеини на обяд. Или си пригответе тази вкусна салата, за която вече споменахме, че има особен потенциал да ви направи по-съсредоточени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *