Има ли цяр за „ужаса от работата“?

Source: maxcdn.fooyoh.com

Ужасявате се да ходите на работа. Всяка сутрин се повтаря същото – едвам се измъквате от леглото и вече ви втриса от мисълта за офиса. Спокойно, случвало се е на всекиго поне по няколко пъти в живота.

Има ли начин да го преодолеем? Е, едва ли има панацея, но следните простички съвети наистина помагат, ако ги приложите методично.

 

1.Доминиращите мисли. Като начало – не позволявайте на „ужаса от работата” да стане доминиращата ви мисъл. Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни, но е възможно. А и трябва все пак да започнете отнякъде – какво по-добро място от ума ви? Колкото повече мислите за ужаса от работата, толкова по-дълбоко и устойчиво ще се настанява тази мисъл в главата ви. Спрете да мислите по темата. Обърнете мисловен взор към нещо друго и му се отдайте.

2.Локализирайте източника на ужаса. Ако намерите какво ви ужасява, нещата ще станат по-контролируеми. Колегите ли са виновни, шефът ли не е достатъчно добър, заплащането ли не е на ниво, трафикът сутрин ли ви изморява? Ако си запишете какво ви торзоми най-много ще установите, че пътят към борбата с него е вече отворен. А и нали не очаквате животът да е съвършен, камо ли работата?

3.Не търсете идеалния вариант. Животът не е перфектен. Защо пък работата да е? Просто приемете, че нещата са такива, каквито са. Ако очаквате перфектни колеги, перфектен шеф, перфектен офис, то ви очаква шок. Няма такова нещо като перфектна система, перфектен завод или перфектен офис. Защото, вярвайте ми, независимо колко висока е заплатата ви, тя може и да е по-висока. Независимо колко са добри колегите ви, биха могли да са и по-добри. Независимо колко е благ шефът ви, можеше да е и още по-благ. Не търсете перфектността, ако искате да се преборите с ужаса от работата. Търсете адаптивност, най-вече от самите себе си.

4.Мислете за работата като за педагог. Замисляли ли сте се, че работата може да ни научи на ценни уроци за живота? Е, може, ако й дадете шанс. Тя ни учи например, че нещата не стават винаги по нашия начин и че периодично се налага да вършим разни работи, които не харесваме. Но пък това е временно и ние можем да направим нещо по въпроса, нали? До следващата такава ситуация… Ако подходите по този начин ще видите, че голяма част от ужаса ще изчезне и ще бъде заменена от философско примирение с неприятните страни на живота.

Въобще, имайте план. Подходете систематизирано и рационално към „ужаса от работата” и дори да не успеете да го победите напълно, поне ще го натикате в разумни граници. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *