6 реални издънки в мотивационните писма

Source: blog.jobsgopublic.com

Мотивационното писмо може да е началото на една нова кариера, но може и да е задънена улица. Всичко зависи от начина, по който го напишете. И, за да успеете с тази задача, тук сме ви подготвили един неизчерпателен списък с особено дразнещи грешки, които с голяма доза сигурност ще увенчаят усилията ви с провал. И това са реални примери…

1.Самовлюбеност и обръщане на перспективата. „Интересувам се, какво фирмата може да направи, за да ми помогне да намеря нови клиенти…”. Наистина ли? Никоя компания не е заинтересована, какво може да направи за вас и постигането на вашите цели. От друга страна, всяка компания е силно заинтересована, какво можете вие да направите за нея. И може да си позволи да бъде самовлюбена, за разлика от вас. Затова, забравете какво може една фирма да направи за вас и много ясно се фокусирайте върху това, какво вие можете да направите за нея. Мотивационното ви писмо трябва съвсем отчетливо да посочва вашите способности и опит, в контекста на конкретната позиция, която се надявате да получите. Работодателят има нужда – вашата задача е да демонстрирате как ще отговорите на тази нужда. И ако успеете в тази задача, ще бъдете много по-близо до целта. А именно, да задоволите вашата нужда от доходи, кариерно развитие и други подобни.

2.Отчаяние. „В момента търся каквато и да е позиция със заплата – на пълно или непълно работно време…”. Ако отчаянието имаше миризма, то тя щеше да е нещо средно между миризмата на развалени яйца и риба на микровълнова фурна. Нещо, от което хората искат да избягат. Бързо да избягат. И, подобно на горния сценарий със смрадта, рекрутърите и HR мениджърите много искат да избягат от миризмата на отчаяние. Просто си дайте ясна сметка, че няма да получите работа, само защото имате нужда от такава. Сериозните работодатели искат вие да искате да работите за тази компания. За тях, компанията е специално място и те настояват и вие да виждате нещата по този начин. Те искат да усетят, че работата в тяхната компания би означавала за вас ключов момент от живота ви, а вие сте готови да направите всичко необходимо, за да работите там. И така, дори сметките да се трупат, а хладилникът ви да е празен, не демонстрирайте отчаяние. Използвайте мотивационното писмо, за да покажете защо искате да работите едикъде си.

3.Нерелевантни твърдения. „Женен съм, живея в Западен парк, имам две дъщери и хобито ми е градинарството.”  Ами, добре. Но какво общо има това с позицията, за която се борите? Запазете си тези подробности за друг момент и други хора. И помислете как да направите така, че всяка ваша дума да грабва вниманието на четящия, който да започне да мисли за вас, като за професионалист.

4.Небрежност. „…и бих искъл да претложа моите умения.” Ако не намерите време да проверите правописа на писмото си, HR мениджърът ще намери (при това, с удоволствие) време, да изхвърли кандидатурата ви в кошчето си.

5.Отсъствие на писмо. „Моля, вижте прикачения файл с моето CV. Ще се радвам да се срещна с Вас.” Това не е откъс от мотивационно писмо. Това е цялото мотивационно писмо.  Както вече казахме, вашето писмо трябва да демонстрира уменията и опита ви в контекста на предлаганата работа. Трябва също, да започне да изгражда отношенията ви с новия работодател. Горният тип „писма” не прави нито едно от двете.

6.Прекалено голям обем. Има мотивационни писма, които са по три страници. Няма нужда, а и е вредно. Три кратки и изчерпателни параграфа са напълно достатъчни. Кажете стегнато и ясно още в началото най-важното за себе си, не се впускайте в многословие. Вие не сте Лев Толстой и целта ви не е да напишете роман. Целта ви е да грабнете вниманието и да го удържите до края на писмото. С дълги писма това не се получава. А ако имате много за споделяне, толкова по-добре – запазете си го за интервюто, където ще ви е много необходимо.

»crosslinked«

Коментари

  1. Един съвет и от мен – не дублирайте биографията си в мотивационното писмо. Ако то не дава повече информация за вас, отколкото CVто, спестете си го. Повече за писането на мотивационни писма съм публикувал в блога си: http://ansperts.com/2012/04/cover-letter/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *