5 спънки за кариерното ви развитие

Source: sxc.hu

По традиция, хората се стремят към повишение в работата си. Някои го търсят, заради по-лъскавата „титла”, други се изкушават от заплащането, трети удовлетворяват по този начин импулса си да бъдат високо оценени заради усилията си. Каквото да ви движи обаче, повишението никога не е гарантирано. Постигането му изисква време, усилия, енергия и търпение. И, ако сте вложили изброените неща, но все пак не ви повишават, може би е време да оцените реалистично ситуацията. Ето и петте най-чести причини да не ви издигнат.

1.Не оценявате начина, по който взаимодействате с колегите. Мнозина подценяват отношенията си с колегите в офиса. Разбира се, не е нужно да се превръщате в „социална пеперудка”, но начинът, по който общувате с колеги, шефове и клиенти може да е препъникамъкът за вашето повишение. За целта, комуникирайте позитивно с околните си, не пропускайте фирмените сбирки по извънслужебни поводи, бъдете в крак със случващото се. Така ще изградите една мрежа от съмишленици, което много ще ви помогне да бъдете човек, за когото останалите мислят в добра светлина. А това ви е необходимо за повишението обикновено.

2.Не използвате потенциала си. Търпението е основна добродетел, когато става дума за повишение. Но само то няма да ви свърши работа. Ако искате да се изкачите по кариерната стълбица, непременно трябва да сте перфектни в това, което правите. Шефовете добре усещат, когато един служител не дава максимума от себе си. Затова, направете си сами оценка на представянето. Преценете усилията си, последователността си, точността си, екипната си работа и всичко, което е важно за работата ви. Ако резултатите не са превъзходни, значи е време да се напънете, ако искате да прогресирате в обозримо бъдеще.

3.Не поемате инициатива. Много офисни ситуации изискват от служителя определена доза самоинициативност, за постигането на успех. Надскочете тези изисквания и проявявайте инициатива, винаги когато ви се отвори случай. Така ще станете известен като инициативен човек, който се справя с проблемите. А това е важно, тъй като кариерното израстване включва преминаване на позиции, където проблемите и задачите са повече и по-сложни обикновено.

4.Работата ви не дава резултати. Кога за последен път остойностихте работата си? Ако на сегашната си позиция работите така, че от дейността ви няма резултати, какво очаквате всъщност? Показвайки конкретните резултати от работата си, вие определено давате повод да се мисли за вас, като за сериозен кандидат за повишение. Но резултатите трябва да са сериозни и да надскачат минимума видимо.

5.Представянето ви не е на ниво. Всичко, от външния ви вид, през начина, по който се справяте с офисния стрес, до израза на самочувствието ви, може да се окаже спънка пред повишението. Разбира се, ако тези неща не са на ниво, вие не излъчвате увереност и не давате повод да се мисли за вас като за бъдещи мениджъри. Затова, действайте енергично и се фокусирайте върху професионалното си излъчване и поведение.

Издигането в кариерата често не е лесно. Много от спънките, както видяхте, се дължат на самите вас. За съжаление, особено в България, често препятствията са от друго естество – например, самовлюбен шеф мижитурка, който се страхува от всякаква конкуренция и не търпи около себе си професионалисти и умни хора. В такъв случай, никой стандартен съвет не би бил от помощ. Ако обаче работите на нормално място с утвърдени и ясни правила, горните съвети могат реално да ви помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *