4 причини да откажете ново назначение

Source: therealslimjackson.com

Както хората сме създадени различно, така и работните позиции не са еднакви. Именно затова не би трябвало да приемате всяка оферта, която ви се изпречи. Разбира се, ако от това зависи да имате дом и препитание, действайте. Но ако имате възможност да бъдете придирчиви, сторете го. Затова, ако забележите едно от следните неща, по-добре откажете работната позиция, която ви предлагат.

  1. Дадената позиция ви отклонява от кариерното ви развитие. Във времената, в които живеем, мнозина са щастливи да приемат каквато и да е работа, без да следят за евентуалното й въздействие върху бъдещето. А това въздействие може да е важно. Ако дадената позиция ви отклонява от досегашната ви кариерна пътека или има твърде малко отговорности в нея, не е лоша идея да откажете назначението. Трябва да сте в състояние да можете да обясните, как една работа надгражда досегашната ви кариера. Важно е също, тя да ви приближава към дългосрочните ви цели. В краен случай, тя поне трябва да ви носи нови умения и компетенции, които да са полезни за истинската ви кариера. Ако всичко това не е така, по-добре се насочете към друго работно място.
  2. Единственото привлекателно нещо са парите. Парите са важни, няма спор. Но ако само те ви привличат в една позиция, по-добре се откажете. Удовлетворението от доброто заплащане е илюзорно и нетрайно явление. Хората са така устроени, че бързо приемат добрата заплата като даденост и тя престава да ги мотивира за нови успехи. От друга страна, обратното явление също не е здравословно – да приемате работа, която е твърде зле платена, според вашите стандарти. По-скоро рано, отколкото късно ще установите, че ако сте крайно недоволни от парите, мотивацията ви ще е минимална или несъществуваща. Въобще, парите не би следвало да бъдат основния ви мотив за приемането на дадена позиция и все пак, трябва да са достатъчни, за да не се чувствате подценени.
  3. Не уважавате шефа си. Обикновено, великите компании имат едно общо нещо – велики ръководители. А хората твърде често искат да работят именно за такива началници – вдъхновяващи и пораждащи уважение. Ако е ясно, че не уважавате даден шеф, по-добре откажетете офертата за назначение. Не само ще изпитвате негативни чувства към дадения човек, но ще започнете да уважавате и себе си по-малко. Добрият началник може да ви мотивира и при лоша работна позиция, а лошият да ви демотивира, дори и да работите в хубава компания.
  4. Срамувате се да работите за компанията. Хората черпят вдъхновение и гордост от работата си. Все пак, кариерата е нещо като продължение на самите вас. Ако не се гордеете, че дадена компания иска да ви наеме и не бихте се похвалили пред семейството и приятелите, че работите там, вероятно е най-добре изобщо да не приемате офертата. Дори и вашата позиция да изглежда престижна и добре платена, не би трябвало да приемате назначение в среда, която ви отблъсква или посрамва. Един природозащитник не би се чувствал добре в петролна компания, а всеки вегетарианец би избегнал пост в месокомбинат. Понякога противоречието не е толкова очебийно, затова премислете добре, дали бъдещият ви работодател е подходящ за вас.

Гореизброените препоръки са само една насока за размисъл. В трудни времена е по-добре да се работи нещо, отколкото нищо. Но, както вече казахме, ако имате избор, отваряйте си очите. Крайно неприятно е да работите някъде, където не се чувствате добре. Рано или късно ще напуснете и само ще сте си изгубили времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *