За „черния” хумор…

Source: Atkritka.com

Гост-автор: Христо Стоянов

Размисли за фирмената култура, за общуването в екипа и най-вече действат ли, кога и къде сравнително грубите и директни послания и „черният” хумор.

Имам и съвсем конкретен повод – тази година  решението за датата за празничното ни декемврийско събитие беше взето с участието на по-голяма част от мениджърския екип. След обсъждане беше предложена датата – 21 декември. Знаете, че това е най-коментираната дата от календара на маите за 2012 година. Реших да „сплотя” екипа с черен хумор – страхотни сме, защото заедно ще посрещнем края на света, а ако това не се случи, продължаваме отново заедно и на 22 декември. Радвам се, че поне доста колеги се замислиха кога и защо сме заедно.

Друг пример – любимата ми тема за чуждия опит и прилагането му в други условия. Дълго време в големите японски компании продължителната дългогодишна работа се е мотивирала с възможността съответният служител да бъде удостоен с правото на погребение във фирменото гробище. Знаете, че там земята е малко и скъпа и в повечето случаи се предприема кремиране.Определено в България това не подлежи на коментар, но поне да се замислим за опасностите от неподходящо прилагане на чужд опит е доста силен пример.

И още нещо по-популярно – отнася се за всички влияещи се от фатални дати, дни, предмети и това макар и малко се отразява на тяхната работа. Определено може да опитате с коментара, че за тях не се предвижда 13-та заплата -: )))

Може ли да се използва „черният” хумор или на фирмено ниво е по-скоро недопустимо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *