3 съвета за добро представяне на интервю за работа

Source: sxc.hu

Ако преследвате кариера, най-вероятно ще се явите поне десет-двадесет пъти на интервю за работа в определени момени от живота си. Затова е разумно да знаете няколко основни хватки, които ще ви помогнат да се представите наистина добре по време на разговора. Затова, споделяме ви 3 бързи съвета.

1.Подгответе се за интервюто. Няма значение колко често сме ви го казвали досега – винаги си струва повторението. Затова, напишете си домашното! Преди интервюто отделете необходимото време да проучите важните детайли за компанията, тенденциите в бранша, фирмената култура на компанията и т.н.

2.Създайте своята история. По правило, хората слушат по-внимателно, когато една информация се поднася под формата на история. Вниманието на вашия слушател ще е още по-концентрирано, ако историята ви е интересна и изпъстрена с любопитни случки. Добре е да си подготвите десетина истории, които да отговарят на повечето важни въпроси, които очаквате да чуете. Те трябва да са композирани по метода CAR (Challenge-Action-Result, тоест, Предизвикателство-Действие-Резултат). С други думи, историите ви трябва да описват с какво предизвикателство сте се сблъскали, какво действие сте предприели и какъв е постигнатият резултат. Този метод е наистина полезен – от една страна, онагледява предишния ви опит, а от друга, навежда на мисълта, че щом сте се справяли досега с определени ситуации, вероятно и в бъдеще ще успявате.

3.Първото впечатление е важно. И друг път сме говорили за валидността на поговорката, че нямаш втори шанс да направиш добро първо впечатление. Обръщайте внимание на начина, по който говорите, на поведението на тялото си, на дрехите и изражението си. Същото е като с четенето – ако една книга не ви грабне вниманието с първите няколко страници, има голяма вероятност да я зарежете. Ако направите позитивно впечатление в началото на разговора, дори и след това да оплескате някъде нещата, има вероятност да ви се размине. И не забравяйте – излъчвайте увереност, когато привличате вниманието на събеседника си към нещата, които искате да бъдат забелязани.

Можете и следва да направите и други неща, преди да отидете на интервю за работа, но тези три препоръки са от особена важност и не бива да ги пропускате в никой случай, ако искате да се поздравите с успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *