3 неща, които да не правите с рекрутърите

Source: sxc.hu

Рекрутърите постоянно се сблъскват с дразнещо поведение, от страна на кандидатите. Скорошно проучване дава яснота по въпроса, кои навици могат да доведат до пълно изключване на един кандидат от техните списъци.

1.Кандидатстване за позиции, за които не сте квалифицирани. Много рекрутъри признават, че ако засекат кандидат, който си подава документите по множество крайно различни позиции, има вероятност да го зачеркнат трайно. Просто, когато виждат едно и също име да се бори за длъжности, нямащи нищо общо помежду си, те често го изтриват от базата си данни като неподходящ и ненадежден. Разбира се, съществуват позиции, изискващи сходни умения и компетенции – маркетинг специалист би могъл да си търси работа и като търговец. Но, ако се кандидатира за биотехнологична лаборатория в ролята на изследовател, вероятно даденият човек ще бъде сметнат за несериозен. В което има напълно здрава логика – добрите кадри не си търсят работа хаотично.

2.Преувеличаване на компетенциите, с цел заемане на дадена позиция. Има сериозна разлика между лекото преувеличение и откровената лъжа. Рекрутърите забелязват подобни неща и с основание се дразнят. На всеки му се случва да попреувеличи едно или друго, за да отговори на критериите, но нека погледнем реалността. Ако не отговаряте на поне 75% от критериите, защо въобще кандидатствате? Смятате ли, че без да притежавате необходимите качества и умения можете дългосрочно да се задържите на определена позиция? За рекрутърите тези неща са ясни и очевидни и водят до задраскването на даден кандидат от техните списъци.

3.Тормозене на рекрутъра с въпроси, по-често от веднъж седмично. По тази тема и друг път сме писали, но проучването потвърждава правотата на тази постановка. Работата на рекрутъра е доста натоварена и стресова и се оказва, че хората в този бранш, изпитват трудности да отговарят ежедневно на множество запитвания от рода на „Докъде е стигнал въпросът с моите документи?”, „Имате ли нови интересни позиции?”, „Кога ще ме извикате на интервю?” и т.н. Подобни дразнещи подходи не бива да се практикуват нито лично, нето по телефона или мейла. Те губят времето на отсрещната страна и пораждат раздразнение, което рефлектира негативно върху вас и шансовете ви.

Рекрутърите са заети хора, от които често зависи съдбата ви. Ако ги дразните по-малко и се стараете да им помогнете, имате добри шансове. Например, ако ви потърсят за дадена позиция, но вие чувствате, че не сте напълно подходящи, ще е мило да ги насочите към свой познат или колега, притежаващ търсените качества. Този тип услуги улесняват живота на рекрутърите и се помнят. Така имате и надеждата, че CV-то ви ще остане по-дълго в базата данни, а вие ще бъдете ценен и повече търсен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *