Злословенето – честа офисна грешка

Source: op54rosary.ning.com

„Абе, знаеш ли, колегата X е много неприятен тип, а и ми се струва, че не си разбира от работата.” Подобни изказвания са правили пред други свои колеги не един и двама. Така е. Но това не е причина да смятате, че тези разговори са полезни или уместни.

Хората сме много податливи на настроения. Колкото и да се самоубеждаваме, че сме рационални създания, непрекъснато доказваме с поведението си, че подсъзнателни пориви и чисто ирационални импулси могат да ни овладеят във всеки момент. И именно един от тези импулси е да изливаме яда или фрустрацията си пред колеги, говорейки лоши неща за други колеги. Да, обикновено смятаме, че казаното е вярно и заслужено и дори, може да сме прави. Доколко обаче това е добра идея?

Говоренето на обидни неща или клюки за колеги е едно от най-лошите действия, които можем да извършим в работна среда. От една страна, това не е професионално. Ние сме се събрали с определени хора, за да свършим определена работа. Целта не е да се заобичаме помежду си. Разбира се, добре е да се понасяме, макар и това понякога да е трудно. От друга страна, злословенето е много опасно. Хората, пред които споделяте, не са вашите най-добри приятели. Те са просто колеги. Днес сигурно сте си симпатични, но утре нещата могат да се обърнат драматично. Възможно е дори, сегашният ви събеседник да стане особено близък с човека, за когото злословите. Нали се досещате, че това може да доведе до споделяне на чутото? Подобен резултат не влиза в плановете ви, това е сигурно. Една трета възможност е да преосмислите отношението си към дадения човек и в даден момент да станете близки. А как бихте се чувствали тогава, когато знаете какво сте говорили за въпросния човек?

Въобще, още Айнщайн е казал, че една от тайните на успеха е да си държиш устата затворена. Злословенето е лош и вреден навик, който почти сигурно ще се обърне един ден срещу вас. И тогава има да се чудите откъде ви е дошло. А то ви е дошло от собствените ви грешки на по-ранен етап. Затова, премисляйте тези неща внимателно и се учете да задържате лошите думи преди да сте ги пуснали да сеят проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *