Ползите от безработицата

Да останеш без работа е голям стрес. Всички го знаят, нали така? Така е, обикновено е така и няма да ви лъжа, че това е приятно преживяване. Но, може пък и да е, за някои от вас. Ако си припомним обстоятелството, че китайската дума за „криза” се чете и като „възможност”, ще видим, че кризата на оставането без работа може да се окаже и добра възможност. Или, ако използваме две български поговорки – „Всяко зло за добро” и „Когато една врата се затвори, отварят се стотици други”.

Какво се опитвам да ви кажа? Следното: някои хора получават неочаквани ползи от това, че са останали без работа. Ето един кратък списък с възможни такива:

  • Някои хора получават кариерен тласък в нова посока, при това, в добра.
  • Други обръщат внимание на занемареното си здраве и започват да се занимават със спорт.
  • Съществува и реалната възможност да намалите разходите си и да преосмислите ценностите си, което се оказва много освежаващо за мнозина.
  • Има хора, които се пренасочват от добре платени, но безкрайно стресиращи позиции, към по-ниско платени, но спокойни и приятни длъжности.
  • Съществуват и такива, които използват свободното си време, за да придобият нови умения и компетенции, които после да им отворят възможности за по-добра кариера.
  • Възможно е също така да отделите повече време за семейството и децата си, за което те ще ви бъдат много благодарни.

Възможностите са много и различни. Не искам да ви убеждавам, че е безмерна радост да останеш без работа. Но искам да ви напомня, че работата не е всичко, а и понякога, от гората не можем да видим дърветата. Ако имате правилната нагласа, дори безработицата може да изиграе позитивна роля в живота ви. Помислете и вие, как това да стане.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *