„И парите имат значение”

Source: sxc.hu

Гост-автор: Христо Стоянов

В началото на м.ноември се проведе поредният HR форум организиран от БАУРЧР и „Кариери”. Като участник в събитието си позволявам да използвам същото заглавие и да споделя част от моето представяне там.

Защо: защото имам какво да споделя, това работи (и то години наред), споделям всичко – положителни и слаби страни,  вярвам, че всеки може да има своята „истина”, но трябва да бъде споделена .

Не се опитвайте да направите 100% справедлива за всички система, не си заслужава усилията, защото винаги има процент на субективност. Разбира се зависи , кой как ги интерпретира.

Принципи при изграждане на справедлива система за заплащане – обвързване на заплащането с относителната тежест  на всяка работна позиция във фирмата и с индивидуалното представяне на работника и служителя, който  я заема.

За една и съща работа, свършена по един и същи начин трябва да се заплаща еднакво. При изпълнение на основните функции и задължения по длъжностната характеристика се получава договорената заплата, а не се плащат бонуси.

Оценка на изпълнението – има възможности за действащи обективни измерители, неизбежни са субективните, но трябва категорично да бъдат заявени и разбрани и от двете страни – оценяваните и техните ръководители.

На практика размерът на възнаграждението трябва се определя от   производителност и пазар на труда. Несъобразяването с това води до загуби на ресурси – финансови и човешки.

 

 Общи размисли по система на възнаграждение :

  • Сигурен съм, че с ръка на сърцето всеки от нас може искрено да каже пред себе си, че е имал периоди, когато е бил недостатъчно оценен и надценен – с две думи получавали сме в даден период по-ниски заплати, но е имало и такива с  по-високи нива спрямо пазара и приноса.
  • Помислете, че това важи и за нашите подчинени и отговорността е наша
  • За отговорността да определяш и влияеш на възнаграждението на своите подчинени:  резултатната практика според мен е, когато всеки един от нас успее да бъде добър „търговец”, както и да ви прозвучи това: ако си повишил заплата, дал си бонус, или дори си наложил наказание и не успееш „ да го продадеш” по правилния начин пред твоя подчинен, по-добре да не го беше правил.

Предполагам, че за по-младите колеги, специалисти в областта на УРЧР това не „звучи” подходящо теоретично и правилно, но практиката към настоящото икономическо състояние и ниво на мениджмънт е особено и трябва да се съобразяваме с тези условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *