4 начина да бъдем щастливи с всяка работа

Живеем във времена, в които фактът, че имаме работа, ни кара от една страна да сме доволни, че не попълваме редиците на безработните, а от друга, да сме нещастни, че работим нещо, което не ни допада. И въпреки че звучи трудно за вярване, все пак има начин да се почувстваме щастливи на почти всяко работно място. Ето и няколко трика,  които ще ви помогнат да бъдете щастливи на работното си място, независимо колко обикновено е то.

1.Започнете да се фокусирате върху процеса, а не върху резултата.  Разбира се, трябва да се стремим към постигането на определени цели, но е разумно да престанем да се тревожим толкова за резултатите. Те, най-често, са извън нашия контрол. По-добре е да инвестирате усилия и емоции в процеса по свършването на нещо, отколкото да се тревожите какво точно ще постигнем. Опитайте да приемете всеки резултат толкова ведро и оптимистично, доколкото ви е по силите. Това ще се превърне в едно ново начало за вас.

2.Осъзнайте, че страстта идва от вас, а не от работата. Ето ви една проста истина – страстта не съществува в работата. Тя съществува във вас и, ако не успеете да я запалите вътре в себе си там, където се намирате, то вие няма да я откриете никъде извън вас.

3.Осъзнайте, че играете някаква роля. Без значение каква титла имате – стажант или изпълнителен директор – осъзнайте, че играете някаква роля. Иначе казано, вие имате значение. Нещата, които правите, са важни по една или друга причина и с тях помагате на околните да си изиграят собствената роля.

4.Научете се да се „пускате” нещата. Бебетата не разнасят разни тежки и мъчителни мисли със себе си. Те знаят как да „пускат” нещата. Когато са гневни, те са гневни, когато са тъжни, са тъжни, когато са се наиграли с една играчка, те просто я зарязват. Те се фокусират върху нещата, които им се случват в момента и лесно оставят на заден план другите неща, с които са приключили. Това е един полезен урок за всички нас. Вместо да разнасяме разни мрачни спомени с неприятен колеги или проклет клиент и да им позволяваме да омрачняват настоящето ни, по-добре е да ги „пускаме” и да забравяме за тях.

Горните съвети са кратко резюме на някои от препоръките, които дава експертът Шрикумар Рао, който е написал цяла книга за щастието на работното място. В САЩ той е станал много популярен и се надяваме, че идеите му могат да помогнат и на вас, поне в известна степен. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *