3 скрити причини за загуба на служители

Source: sxc.hu

Хората напускат работните си места по различни причини. Лошо заплащане, чувство за недооцененост, твърде малко свободно време, липса на екипност, лош мениджмънт – това са едни от най-честите и най-очевидни причини за подобни действия. Тези проблеми са добре познати на почти всички и съвсем очевидно могат да ни откажат от една работа. Има обаче и някои други причини за напускане, които не са толкова очебийни и все пак могат да доведат до същия резултат.

Нереалистични цели. Да се поставят цели и квоти за покриване е важно за постигане на максимални нива на продуктивност и високи крайни резултати. Това се отнася както до личния живот, така и до служебния. В това отношение обаче е особено важно да се спазва някаква разумна и балансирана политика. Ако един работодател постоянно премества „моркова” на ново и недостижимо място и очаква от сътрудниците си те да го достигат винаги, бедата е налице. С времето тази политика съсипва вярата на служителите и ги демотивира трайно. Целите затова са цели – за да могат да бъдат изпълнени. Ако случаят не е такъв, рано или късно, хората ще започнат да напускат и това не бива да учудва никого. Те просто стигат до извода, че цялото усилие не си струва.

Нуждата да бъдеш предизвикан. Тук случаят е в другия край на спектъра, спрямо горепосочения проблем. Скуката и липсата на предизвикателства е уморителна и досадна дори за малките деца. Служители, които не срещат никакви предизвикателства в работата си започват постепенно да се разсейват, да мислят за други неща и накрая, най-вероятно, започват да си търсят нова и по-вълнуваща работа. Затова, може категорично да се каже – дръжте умните и съобразителни сътрудници в атмосфера на предизвикателна и интересна работа, ако искате да ги запазите.

Лоша работна среда. Тук става дума за две неща едновременно – за лоша и амортизирана техника и неприятна работна атмосфера, носеща се из целия офис. Двете не си приличат непременно, но именно заедно оформят „лошата работна среда”. Ако сътрудниците ви се мъчат със стари компютри и монитори, факсове и телефони, бюрата им се разпадат и столовете им докарват постоянно главоболие, бъдете сигурни, че нещо ще се случи – или вие ще подобрите битовите условия, или много хора ще ви напуснат. Същото важи и за неприятната атмосфера. Ако из офиса няма усещане за ведрост и приятни емоции, а хората са постоянно намръщени, резултатът ще е загуба на кадри. Никой не издържа да работи дълго в обстановка на потиснатост.

Разбира се, възможни са и други причини за напускане, но тук посочихме три от най-неявните. Това са проблеми, които често остават недооценени от ръководството на една компания, а крайните лоши резултати от тях са почти задължителни. Ако сте работодател, замислете се, дали тази проблематика не е актуална и във вашия офис и вземете бързи мерки, в случай, че установите някое от гореизброените неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *