Търсенето на работа – как да сме по-добри?

Source: thethinkingstick.com

„Мразя търсенето на работа – толкова е уморително, трудно, обзкуражаващо, бавно, досадно…” Подобни мисли минават през главата (а често и думи през устата) на повечето хора, които искат да си сменят местоработата или са останали без такава. Така е. По принцип, търсенето на работа често може да се опише с горепосочените епитети. Защо?

Причината е, че търсенето на работа е умение. Умение, което никой не е развил у нас, умение, което не практикуваме и, поради което, не сме добри в него. Почти всички умения искат постоянна практика. Дори, според тезата на Малкълм Гладуел, човек става добър в едно нещо, когато го е практикувал поне 10 хиляди часа. Естествено, вашата цел не е да станете най-добрите в търсенето на работа. Значително по-добре е да станете добри в намирането на такава. Но, преди намирането е ред на търсенето. Затова, запретнете ръкави и действайте. Какво трябва да направите? Най-напред и най-важно е да спрете да се оплаквате колко трудно и досадно е търсенето и да си внушите, че това е едно умение, което можете да развиете у себе си. И, наистина можете, ако отделите необходимото време и енергия. Едва, когато се убедите, че става дума за компетенция, а не за досада, резултатите ви от търсенето ще започнат да стават по-добри.

А какво е второто нещо, което е добре да направите? Ами, за начало е добре да прочетете колкото може повече от този блог. В него ще откриете практически и полезни съвети на много теми, сред които и темата за търсенето на работа. Ако след тези две стъпки не станете по-добри в търсенето на работа и не постигнете успехи, вероятно имате сериозен проблем (или просто лош късмет, много рядка професия или тъмно минало), за който ние няма как да знаем.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *