Какво да питаме на интервюто

Source: sxc.hu

В повечето интервюта за работа идва момент, когато кандидатът трябва да зададе своите въпроси. За да не питате каквото ви падне (и да се издъните), обмислете възможността да попитате следните неща:

  • Какво от нещата, които е правил предишният човек, заемал позицията, искате да видите продължени и какво искате да променя?

Придържате се към бизнес тона и показвате, че сте ориентирани към нуждите и желанията на потенциалния си работодател.

  • Какъв е заделеният бюджет за разходи? (ако позицията е нова)

Сериозният работодател би харесал този въпрос. Той показва, че кандидатът е наясно, че ако бюджетът е недостатъчен, позицията може да е временна. Кандидатите пък следва да избягват да приемат позиции, които не са бюджетно калкулирани, тъй като скоро могат да останат без работа.

  • Какво е текучеството на персонала?

Добър въпрос. Някак не върви да попитате „Това добро място за работа ли е?”, тъй като интервюиращият не би могъл да ви отговори с „не”. Дипломатично научавате, дали много хора напускат, а ако не напускат, вероятно мястото е добро наистина.

  • Издигате ли хора в компанията?

Ако фирмата е малка, това е лош въпрос, тъй като ще покаже на работодателя, че не разбирате естеството на работата. Ако е голяма компания, въпросът е добър – той ще покаже на ръководителя ви, че търсите не просто работа, а кариерно израстване.

  • Какъв вид хора успяват тук?

Показвате, че искате да се напаснете към фирмената култура.

И един бонус въпрос. „Как мога да направя живота Ви по-лесен?”. Страхотен въпрос. Показвате, че се интересувате от работодателя, а не от себе си. Ако този въпрос не ви спечели позицията, няма кой.

One comment

  1. Готино е да развиваш теории, но осъзнавате ли, че ако зададете тези въпроси на работодателя си е повече от сигурно, че ти вие няма да сте човекът, който ще заеме позицията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *