Вредата от „ефекта на фалшивия консенсус“ в работата

Source: rcsed.ac.uk

Тази рубрика е посветена на глупавите неща, които правим в офиса. Или на неправилните. Или на неправилните и глупави неща. Ще се опитаме да ви помогнем, да ги идентифицирате и избягвате с времето. Дано сме ви полезни.

Седите с колеги и мислите стратегия за действия по бъдещ проект. В рамките на проекта ще си партнирате с друга фирма. Изработвате хитро и печелившо решение за действие, което ви се вижда много удачно за случая. Някой казва: „А дали другата компания ще се съгласи да работи по този начин?”. Друг отговаря бързо: „Няма начин да не се съгласят. Измислили сме много умна комбинация от ходове, трябва да са идиоти, ако не се съгласят да го направим по този начин.” Добре дошли в света на „фалшивия консенсус”!

Ефектът на фалшивия консенсус е едно от често срещаните социално-психологически отклонения. Писали сме за него, както виждате. Важно е обаче да му обърнем повече внимание, тъй като в работен план, това отклонение може да създаде големи главоболия. С две думи, ефектът на фалшивия консенсус може да се изрази (наистина, доста грубо) с думите, че „който не е съгласен с нас е идиот”. Така казано ви звучи познато, нали? Мисълта, че сме прави и всеки, който е на различно мнение, му хлопа дъската, е толкова естествена и често срещана мисъл. Работата е там, че естествените и често срещани мисли нерядко са точно толкова неправилни, колкото и често срещани. Вариациите в човешкото мислене, разнообразието на ситуациите, индивидуалните натрупвания в живота на всеки човек – това са само малка част от предпоставките, които ни правят различни.

Когато в работата си сме убедени, че нашето решение е единствено правилно и другите хора с техните решения не разсъждават правилно, най-доброто поведение е да се спрем и да помислим пак. Да чуем чуждите доводи, да ги претеглим, да видим с какво те могат да са по-добри от нашето. Въобще, принципът е прост – отвореност към чуждата гледна точка и трезв поглед към нашето собствено мнение. Налага се да приемем факта, че светът е пъстър и, както казва един прекрасен сайт – съществуват толкова много различни начини да си прав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *