Как да действаме между старата и новата работа

Source: sxc.hu

Уволнили са ви, съкратили са ви, напуснали сте доброволно работа – причината не е важна. Вие просто си стоите вкъщи и търсите нова работа. Ако не искате този период от живота ви да се превърне в крайна спирка (а това се е случвало с не един и двама), спазвайте следните три правила.

 

1. Имайте график. Тъй като вече нямате шеф и работно време, които да запълват графика ви, налага се вие сами да го направите. Ако се опитате просто да се наслаждавате на свободата между 9 и 5, рискувате сериозно това да се превърне в основното ви занимание. Будите се първо в 8, след това в 9 и скоро имате режима на безгрижен тийнейджър. Това не е разумно и полезно. Фиксирайте твърд час за ставане сутрин (8 е добре) и се хващайте със задачите. Потърсете си работа онлайн, оформете си CV-то, научете повече за фирмите, в които кандидатствате – изборът е ваш. Но работете. При това, по възможност не го правете по пижама. Нормалните дрехи ще ви стимулират да се чувствате „по-служебно”.

Режимът ви трябва да е като истински работен ден. Ако си търсите работа, то това е вашата работа в момента. Работете по нея, отмятайте задачи. И го правете по около 40 часа на седмица. Ако се заплесвате по телевизия или Фейсбук скоро ще установите, че губите изключително много време. Това ви разсейва и ви отклонява от целта и успеха.

2. Излизайте от вкъщи. Не ставайте затворник на дома си. Освен всичко останало, там има и най-много разсейващи занимания, които да ви отклоняват от основната ви задача по намирането на работа. Вземете си лаптопа, отидете в някое приятно кафене или градинка и поработете там. Може и да не ви се вярва, но смяната на обстановката е в състояние да направи чудеса. Често се оказва, че по този начин работите много по-концентрирано и бързо, отколкото вкъщи, сред десетките отклоняващи ви възможности.

3. Заемете се с нетуъркинг. Малко социално взаимодействие със сериозни бизнес хора е много полезно в този момент. Това ви дава възможност да проверите, дали още влизате в служебния си костюм (хората бързо трупат килограми, докато не са на работа). Освен това, нетуъркингът е чудесна социална смазка, а и ви дава шанс да се държите информиран за новостите във вашия бранш.

Малко полезен нетуъркинг може да се практикува и онлайн. Само внимавайте да не го превърнете в неангажираща раздумка или караница.

Горните правила не са единствените – всеки има различен набор, според персоналната му ситуация. Изброените обаче са наистина полезни и работещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *