Приемайте всяко повишение

Source: sxc.hu

Тази рубрика е посветена на глупавите неща, които правим в офиса. Или на неправилните. Или на неправилните и глупави неща. Ще се опитаме да ви помогнем, да ги идентифицирате и избягвате с времето. Дано сме ви полезни.

Понякога и за някои хора титлите в работата са по-важни от заплатата. А те са необходими за създаването на някаква функционална йерархия в офиса, все пак. И имат смисъл, доколкото осигуряват определено статусно ниво в рамките на компанията. Но пък и заплатата има значение, няма да се залъгваме. Да погледнем обаче две възможности, които ви дават шанс да се държите глупаво, когато става дума за титли и пари.

Има един интересен социалнопсихологически експеримент. Представете си, че участвате в нов вид лотария. Печелите един милион, но сте длъжни да го разделите с непознат човек в процентно съотношение, каквото вие прецените. Но има една уловка. Имате право само веднъж да отправите офертата си. Ако непознатият откаже сумата, и двамата не получавате нищо. Ако я приеме, делите парите и повече никога няма да се срещнете. Колко процента ще му дадете? Опитите показват, че почти винаги се налага да отделите поне 20% (200 хиляди долара), за да се приеме офертата ви. Въпреки че вие сте спечелили парите. Дайте тази задача на компютър и той ще приеме всичко различно от 0%. За чисто логичната машина нещото е винаги по-добро от нищото. Но не и за повечето хора, които си мислят, че са рационални същества, а всъщност в главите им е каша от рационални, нерационални и напълно абсурдни импулси.

Ето, това е един начин да направите огромна глупост в офиса. Предлагат ви повишение, но вие го отказвате, тъй като ви се струва твърде ниско. Проучванията сочат, че повечето увеличения на заплатата, които са под 7%, се отхвърлят от служителите (поне в САЩ). От гордост. Което е пълна глупост. Приемете всяка стотинка, която ви предложат, затваряйте си устата и си вършете работата. Това е най-разумното, което можете да направите. Когато ви се отвори случай, преговарйте за повече, но не се цупете като малко дете.

И другата възможност за извършване на нелогични действия е пред вас. Не искат да ви повишат заплатата, но ви дават по-добра титла. Ако откажете, ще направите същата глупост, като със заплатата. Една титла може да изиграе повратна роля в CV-то ви. И пред бъдещите ви работодатели. А за парите, вижте по-горе – винаги можете пак да преговаряте. Просто бъдете рационални и не отказвайте нито титли, нито повишение на заплатата, дори да са минимални. Не ставайте глупави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *