Нерви в офиса

Source: sxc.hu

Тази рубрика е посветена на глупавите неща, които правим в офиса. Или на неправилните. Или на неправилните и глупави неща. Ще се опитаме да ви помогнем, да ги идентифицирате и избягвате с времето. Дано сме ви полезни.

Хората, дори когато се стараят искрено, не са перфектни. Разбира се, това наблюдение нито е ново, нито е пазено в дълбока тайна. Но има смисъл да го споделим отново, за да си припомним една базисна истина.

Проектът е зациклил, фирмата е в тежко финансово състояние, личните отношения вкъщи скърцат, жегата влудява – могат да се изброят още стотици основания за нервност. И тази нервност обикновено избива в даден момент. Пред кого обаче? Факт е, че прекарваме в офиса с колегите си повече време, отколкото с партньора си у дома. Респективно, вероятността да побеснеем открито пред тях е непренебрежима. И най-странното е, че обикновено скандалът започва с човек, който по никакъв начин не е намесен в ситуацията и няма пряка заслуга за нервността ни. Често нещата ескалират, разменят се остри думи, летят заплахи, леят се сълзи. Намирате това за преувеличено? Не е. В твърде много офиси то е системно явление. Особено в такива, в които работата е стресова, обвързана със срокове и договори за големи суми пари.

Да си покрещиш с колегите в редки случаи може да е добре  – разтоварваш напрежението. Но като цяло, подобно поведение е неуместно, глупаво, вредно и незряло. Това са хората, с които след малко пак ще трябва да седнете и да работите, хората, които още дни, месеци или години ще са около нас. Ако имате известен опит в офисния живот, непременно сте забелязали, че едно от най-хубавите и ценни качества на една месторабота, е добрият офисен микроклимат. Опитайте се съзнателно да го поддържате, рано или късно ще берете плодовете на усилията си. Просто действайте рационално и обмислено. Ако дадена ситуация ви вдигне кръвното, а някой колега ви гледа накриво, не бързайте с острата реакция. Помислете какви са реалните причини за случващото, опитайте се да се сложите на мястото на човека срещу вас и не не последно място, постарайте се да се видите отстрани. Колко нелепо и глупаво ще изглеждате, ако се развикате. Нали? Затова, не забравяйте – другите не са перфектни, но и вие сте същите. Научете се да живеете спокойно с тази истина.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *