Фоторазказ от Национална среща „Младежко предприемачество“ 2012 във Варна

Националните младежки дебати в гр. Варна са едно от най-мащабните събития в България, в рамките на които младите хора от цялата страна дебатират различни теми от особен интерес и значение за тях. Темата на тазгодишната среща беше предприемачество, в неговия по-широк аспект – умението на младите хора да поемат инициатива, както в бизнеса, така и в личния си живот и обществените процеси.

Основна цел на събитието беше да дискутира начините за възпитаване на младите хора в предприемачески дух, като включи в дискусията различни заинтересовани страни – младежки организации и обучители, местна власт, млади предприемачи, експерти в развитието на човешките ресурси, политически отговорните лица и опита на чужди държави, чрез участието на чужди дипломатически мисии.

Националната среща се проведе в рамките на четири дни в периода 04-08.07.2012 година, паралелно с второто издание на Варненски младежки фестивал FUNCITY, пример именно за предприемачески дух на млади хора от град Варна.

Събитието събра над 200 представители на младежки организации от цялата страна, а JobTiger беше партньор за поредна година.

Всичко започна на път. Тръгнахме от София за Варна с три лаптопа, таблет, камера, монитор и компютър. За първи път излъчвахме на живо в интернет, благодарение на изключителната подкрепа на kabinata.com.

Моля, пазете техниката!

Пристигнахме във Варна след 7 часа завои и непоносими горещини. Винаги е хубаво, когато си дойдем на морето. Вярно, че ни посрещнаха с протести и блокирани улици, но това по никакъв начин не можеше да помрачи настроението ни и да заличи усмивките от лицата ни.

Вечеря на плажа с колеги и приятели, изглед към морето, бриз в косите и морски дарове на масата – няма по-хубав завършек на деня и по-добро начало на едно събитие.

Ставаме в 7:00ч., строяваме техниката в Аулата на Икономически университет. Кабели, камери, монитор – тук. „Проба, проба, едно, две, три“ –  готови сме да започнем.

Никой не бързаше да започнем, вероятно е от хубавото време и слънцето навън. В 10:00ч залата беше все още празна.

Никой не бързаше да започнем, вероятно е от хубавото време и слънцето навън. В 10:00ч залата беше все още празна.

Пропуските са готови ... чакаме

Пропуските са готови … чакаме

Всъщност започнахме почти навреме. Точно 15 минути бяха необходими на всички 200 души, за да се регистрират, да получат пропуските си и да влязат в залата.

Встъпителни думи ...

Встъпителни думи от Веселин Илиев – председател на „Национален младежки форум“ …

Светлозар Петров, управител на JobTiger, открива дискусията на тема: Младежкото предприемачество като изход от икономическата криза

Костадин Петков, директор “Управление на активите” във Феста Холдинг, за “Предприемачество и средата”

Всеки, който започва да живее в този социален свят, трябва да се отвори за света. Интровертността като част от нашата народопсихология, не ни носи успехи, особено в бизнеса и предприемачеството. Човек трябва да се срещне с хора, които могат да му помогнат, и респективно, той да им помогне на тях, за да може да се реализират идеите.

Тодор Брешков, управляващ партньор на LAUNCHub, фонд за ceed & acceleration инвестиции на млади компании по програма JEREMIE за “Предприемачеството и възможностите за финансиране”.

Предприемачеството е умение, което би могло да се култивира – това е неспирен процес. Надявам се, че инструменти като LAUNCHub ще помогнат на повече хора да опитат да спрат да бъдат служители и да направят нещо ново и нещо свое, ако имат такова желание. Има хора, които имат желание да опитат и такива, които нямат желание или не стават за това и в това няма нищо лошо. Въпросът е да дадеш възможност на човек да направи тази крачка.”

Даниел Йорданов, директор по производствените и техническите въпроси в ”Ескана” АД, за това “Как да преценим кои бизнес идеи са работещи и кои – неосъществими мечти”.

Възможности за неформални контакти, нови запознанства и позитивни емоции допълваха полезните дискусии през целия ден.

Всички присъстващи бяха разделени на три групи, според собствените си желания и интереси и „прикрепени“ към един от лекторите с цел дебатиране на проблемите на средата за развитие и образованието. Те развиха и защитиха собствени идеи за бизнес, с цел насърчаване на младежкото предприемачество. Сред най-дискутираните теми бяха подготовката и нагласите за предприемачество, включително неформалното образование, и запознаването с възможността за предприемачеството от най-ранна възраст.

Много хумор, усмивки и добро настроение ни съпътстваше през целия ден.

Афтърпарти на плажа в La Playa и сме готови да продължим с ден втори

Дискусии, казуси, дебати … .родиха се много идеи, а надяваме се, съвсем скоро и нов онлайн проект, който ще ги обедини на едно място.

Ще ни питате какво е усещането ли? Зареждащо, емоционално и вдъхновяващо. Ако трябва да обобщим всичко, което преживяхме, бихме го свели до думата „радост“ – радостта от това да видиш хъса и устрема на младите хора да променят света, в който живеят, икономиката, средата и живота си, радостта от това да видиш надеждата в очите, радостта от това да бъдеш част от амбицията и вдъхновението на бъдещето ни. И вероятно, ако не беше заключеният паркинг на университета в края на деня и притеснението ни ще успеем ли да си тръгнем за София или ще прекараме още два дни във Варна, докато чакаме кой да ни отключи и си вземем колата, щяхме да кажем, че това събитие премина без инциденти .. всъщност мина и беше прекрасно.

Пожелаваме си още много подобни събирания, още повече участници и още повече идеи и устрем да променим нещата, които не харесваме и да внесем надежда за всички, които не вярват, че имат силата да го направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *