Как да се облечем на интервю за работа?

 Гост-автор: blog.koketna.com

Source: sxc.hu

Когато са ни поканили на интервю за работа, първото и най-важно нещо да е поемем дълбоко въздух. След това се захващаме с външния си вид и имиджа, който искаме да постигнем.

Интервюиращите на тези събеседвания най-често са добри психолози, така че ще очакват всеки елемент от дрехите и външния ни вид да им говори нещо. Затова с подходящ външен вид може да ги накрате да изчакат, докато не получат тази информация чрез вербалната комуникация.

В Ирландия например, наскоро  са забранили да се ходи на интервюта за работа по пижама. Оказало се, че много хора отиват на интервюта, така както са станали от сън, което е предизвикало гнева на работодателите. Според тях, пижамата се свръзвала със съня и отмората, а не са трудовата дейност. За да избегнем подобни недоразумения, ние сме подбрали няколко прости съвета, които да следваме, за да увеличим шансовете си да ни вземат на работа.

Първо и най-важно е за каква позиция кандидатстваме. Ако искаме да програмираме на java или HTML не е задължително да си слагаме сако и вратовръзка. Никой няма да го сметне за сериозно. И обратното, ако кандидатстваме за работа в държавно учреждение или финансова институция твърде екстравагантните елементи в облеклото никак не са желани. Тоест, вратовръзки на патенца, пръстени с цветни черепи, хавайски ризи и рокли на точки и пиксели не са сред търсения имидж.

Второто е да намерим златната среда.  Можем да се постараем да подберем неутрални дрехи, но не и безлични. Това означава сако, риза, елегантна вратовръзка и панталон за мъжете. За жените, полата е малко под коляното, ризата или блузата не са с дълбоко деколте, а сакото е елегантно, без твърде крещящи акценти. Обувките са на ток, но не твърде висок – нещо между пет и седем сантиметра. Без значение дали сме мъже или жени, прическата ни е добре да не е твърде разхвърляна и разпиляна. Общо взето, облеклото ни трябва да говори, че сме сериозни, но в същото време да е като рамка на нашите качества, без да натоварва с твърде много информация.

Трето –  да се подготвим предварително. Това не означава да се облечем с костюма и да седнем пред  огледалото, отговаряйки на въпроси като „Защо напуснахте последната си работа?”. Това означава да изперем, изгладим и комбинираме дрехите си предварително. Целта е да не се окаже в последния момент, че детето ни е нарисувало любимата риза със зелен маркер или сме се окапали с кетчуп при последното и носене.

Четвърто, но не последно – визията не е всичко. Все пак е добре да помним, че колкото и да сме се постарали за външния си вид, той не е всичко. Може би едно от най-важните неща е да сме информирани. Ако компанията е голяма, за да получим предварителна информация как ще протече интервюто може да разгледаме какво са писали други кандидати във форумите за работа. Ако пък ли не –  със сигурност някой около нас ще познава друг, който е работил там. Нали знаете народната мъдрост, че всеки познава някой, който познава министър или поне заместник министър.

Пето – усмихнете се! Мимиките на лицето ни са половината от имиджа ни и впечатлението, което правим, така че усмихвайте се повече. Все пак никой не иска да наема кисели и недружелюбни хора на работа, нали така?

От тук нататък ние можем да ви пожелаем успех, а от вас се очаква да се представите в най-добрата светлина, за да поискат работодателите да сте в техния екип. УСПЕХ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *