Интервюто за работа като представление

Source: sxc.hu

Неотдавна, един от нашите гост-автори в блога публикува като коментар линк към чудесна статия, в която се разглежда процесът на интервюиране на кандидати, под малко по-различен ъгъл. И аз съм се заглеждал в тази статия, тъй като в нея се съдържа една чудесна теза. Тезата, че всяко интервю за работа е 80% представление. Но, да резюмираме първо текста накратко.

Ще интервюирате кандидати за работа. По някое време влиза млад човек (без разлика жена или мъж), който е добре облечен, приветлив и учтив. Усмихва ви се топло, стиска ви ръката твърдо, но премерено, поглежда ви в очите и сяда с учтива усмивка за интервюто. Ох, ето и един човек, който прилича на мен – това си мислят повечето интервюиращи и оттам насетне интервюто е вече предрешено. Започвате да говорите повече, искайки да представите на кандидата работата в позитивна светлина. Всъщност, истината е, че вие не знаете нищо за този човек.

Хората се чувстват по-приятно и релаксиращо в компания от себеподобни, въпреки че екипите се развиват именно благодарение на различията. Добре оформените CV-та ни привличат повече, тъй като съответват на менталната ни представа, която сме си изградили, а така можем да пренебрегнем по-качествена автобиография, която просто не е добре написана. Склонни сме да наемаме хора, които имат приятен външен вид и се държат подобаващо, без да си даваме сметка, че това не издава нищо за реалните им компетенции. Това са само някои от проблемите, които се пораждат от гореописаната ситуация. И наистина е така.

Добрите актьори, възпитаните и спретнати хора, комуникационните майстори – това са все типажи, които най-често печелят назначение за работа. Интервюиращите са хора и са податливи, като всички останали, на тънки подсъзнателни манипулации. Затова, 2 съвета.

Към HR специалистите – не се поддавайте на външния вид и на влиянието на добрата комуникация. Вие търсите най-добрия кандидат за определена работа, а не най-добрия събеседник.

Към кандидатите – четете и спазвайте основните правила за явяване на интервю (ще намерите много такива в настоящия блог). Но, въпреки това, не пропускайте да опитате всички възможни техники за убеждаващо въздействие върху интервюиращия. И той е човек, и той е податлив на манипулации. Може именно с вида си и усмивката си да спечелите ново назначение, а истинските ви компетенции да се разкрият едва след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *