7 причини да имате смартфон, когато търсите работа

Source: sxxc.hu

Съвременните технологии са проникнали в почти всяка сфера от живота ни. И, може би донякъде учудващо, дори в областта на HR-а. Днес ще се възползваме от случая, за да ви покажем как един смартфон може да ви е от полза, когато кандидаствате за нова работа.

 1. Интернет достъп. Седите в приемната на потенциален работодател и чакате да ви поканят за интервю. Изведнъж ви хрумва много неприятен въпрос, който не е изключено да ви зададат по време на предстоящото интервю. Ако имате смартфон под ръка, просто влизате в интернет (намирате нашия блог) и откривате подходящ отговор.
 2. Памет. В смартфона можете да си носите копия от CV-то си и евентуално, от ваши проекти. Лесно и полезно е да ги имате под ръка – във всеки офис можете да ги разпечатате, ако ви ги поискат по време на интервюто.
 3. GPS. Никак не е добре да закъснявате за интервю за работа. Но това се случва все по-често, тъй като просто не можете да намерите адреса. Е, един телефон с GPS може да ви е от полза в такъв случай.
 4. Микрофон. Не е излишно да си записвате интервютата, на които сте се явили. После можете да им правите анализи, за да подобрявате в бъдеще представянето си.
 5. Камера. Можете да снимате произведенията си (ако сте в сферата на изкуствата), да правите видеозаписи с уменията си и да ги представяте по време на интервюто. Образите често говорят по-силно от думите.
 6. Речник. Веднъж на интервю за работа трябваше да превеждам текст от български на английски. Знаех, че за една или две думи от текста има по-подходящ превод от онзи, който ми хрумва в момента. И, тъй като бях оставен насаме в една зала, просто погледнах в речника на телефона си. Преводът явно е станал сполучлив, тъй като после поискаха да ме наемат.
 7. Музика. В крайна сметка, ако сте напълно уверени и спокойни за интервюто, нищо не ви пречи да послушате музика на телефона, докато чакате реда си.

(По света има и много приложения за смартфони, които помагат в търсенето на работа. За жалост, в България те не са много полезни в общия случай.)

Както виждате, смартфоните могат да бъдат полезни и при намирането на работа. Разбира се, един смартфон не може да ви реши всички проблеми, но поне, някои от тях.

2 comments

 1. Dimitrova каза:

  Всъщност използването на микрофон и записващо устройство, без присъстващите на срещата да са дали съгласие за това, се счита за неетично, а на някои места дори e незаконно.

  • smarkoff каза:

   Разбира се. Никъде не сме използвали думата „тайно“. Просто, човек иска разрешение от интервюиращия и записва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *