Странните подаръци, които рекрутърите получават

HR експертите и мениджъри, както и колегите им рекрутъри, преглеждат хиляди автобиографии и се опитват да пресеят подходящите хора. Трудна задача. И за двете страни. Едните търсят правилния човек, другите се опитват да изпъкнат в конкуренцията. Затова, кандидатстващите по света измислят непрекъснато нови начини да привличат вниманието към себе си. Например, като изпращат разни неща на интервюиращите. По-долу ще видите какво са получили някои рекрутъри, както и кратки пояснения към отделните ситуации.

Оригами орел

Source: http://jobmob.co.il

Кандидат, който се борел за позиция с изисквания за „око към детайла”, сътворил оригами орел от лист хартия и го пратил на рекрутъра. Получил покана за първо и второ интервю. Накрая бил назначен.

Капки „Визин”

Source: http://jobmob.co.il

Рекрутър разказва, че получил шишенце с капки Визин от един от кандидатите. „Бях получил тонове кандидатури за отворена позиция и наистина ми се бяха зачервили очите от преглеждането им”, споделя изненаданият HR експерт. По тази причина кандидатът получил покана за така желаното интервю.

Еротични тортички

Source: http://jobmob.co.il

Една дама изпратила след първото си интервю опакован подарък на рекрутъра. Тя пояснявала в съпътсващата бележка, че оценява първата среща и изпраща този малък дар, като знак на признателност. В кутията се оказали две тортички с формата на женски гърди. Рекрутърът се свързал с дамата и обяснил смущението си. Тя се извинила и обяснила, че е объркала пратките, като тази била предназначена за съпруга й. Впоследствие, дамата оттеглила кандидатурата си.

Снимка на ключ

Source: http://jobmob.co.il

Рекрутър споделя, че след интервю получил от кандидата снимка на ключ с бележка: „Благодаря Ви, че отключихте тази врата за мен.”. Той признава, че сметнал снимката за просто, но умно решение.

Брандирани кандидатури

Source: http://jobmob.co.il

Една рекрутърска агенция разказва, че е получавала кандидатури, брандирани като истински документ от организацията, поръчала търсенето на кандидат. Експертите твърдят, че тези толкова оригинално изглеждащи CV-та се отличавали силно от другите и имали близо 90% шанс за последващо интервю.

Други рекрутъри са получавали и по-неуместни подаръци, които всъщност са били във вреда на кандидатите. Това означава, че ако искате да изпъкнете по гореописания начин, от критично значение е да намерите балансирано и хитро решение, което да усмихне HR експерта, а не да го подразни. Опитайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *