4 особености на изключителните служители

безценен колега

Source: sxc.hu

Живеем в трудни икономически времена и това усещане се подкрепя от фактите – кризата може официално да е приключила, но на практика си продължава. Личи си и от все по-високата безработица, както по света, така и у нас. За последния месец безработицата у нас е достигнала ново пиково ниво – 12.9%. При това, не забравяйте, че поне още няколко процента от населението са също в тази категория, просто не са се записали в бюрата по труда. И броят на закритите работни места също не намалява. Затова, ако имате информация или просто предчувствие, че предстоят съкращения във фирмата ви, няма да е излишно, ако се опитате да укрепите позициите си. Вече сте съвестен, благонадежден, старателен, проактивен и самостоятелен. Как обаче да станете незаменим колега, който е в основата на работния екип?

1.Игнорирайте трудовата си характеристика. Бъдете адаптивни и винаги готови да се натоварите с допълнителна работа, без значение на каква позиция сте. Изключителните служители са онези хора, които са готови да поемат инициативата и да помогнат там, където забележат проблем. Дори да не е тяхна работа. Това е демонстрация на един тип мислене на по-високо ниво, който е ориентиран към проблемите на околните, а не е тясно фокусиран само върху личните задачи. Ако можете да предвидите препятствията пред другите и да им улесните живота, преди да се е стигнало да появата на същински проблеми, още по-добре.

2.Избягайте от посредствеността. Най-добрите служители са малко по-различни от останалите – ексцентрични, дръзки, понякога дори, леко непочтителни, но по един позитивен начин. Това са хората, които разбутват установения порядък, разширяват хоризонтите, поставят под въпрос традиционния ритъм. Именно те са и хората, на които хрумват често по-интересните и предизвикателни идеи. От друга страна обаче, същите тези хора знаят и кога да се отдръпнат, да замълчат и да бъдат напълно сериозни. Точно в намирането на баланса и комбинирането на дръзкост с умереност е истинската сила на талантите в офиса. Разбира се, в повечето случаи човек или е такъв, или не е – трудно се влиза във въпросната роля. Но, ако имате този потенциал в себе си, не се страхувайте да го изявявате, стига все пак и характерът на бизнеса ви да го позволява.

3.Бъдете любопитни и експериментирайте. Някои хора никога не са напълно удовлетворени от статуквото. Те постоянно търсят начини да подобрят резултатите от дейността си, да оптимизират дадени работни процеси, да намерят нов начин за правене на нещата. Тези хора търсят алтернативни пътища, задават въпросите, които другите не смеят, опитват да бъдат различни. И обикновено, точно това са най-ценните служители в офиса.

4.Бъдете почтени. Ценностите и моралът не са категории от областта на философията, а ежедневни неща, които е хубаво да съпътстват работата ви. Препоръчително е например да работите за фирма, която отразява личните ви ценности и където се чувствате добре. Но, дори да нямате това щастие, правете всичко възможно да поддържате едно високо морално ниво спрямо колегите си. Базирайте всичките си действия на принципа „Не прави на хората онова, което не искаш те да ти правят”. Може и да не ви се вярва, но подобно етично поведение се забелязва от околните и се оценява от повечето. Освен това ви носи и удовлетворение.

Има много начини да изтъкнете добрите си страни и да станете незаменим член на едно работно общество. Горният списък е само началото. Средата и края оставяме на вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *