За „обикновените хора“ в HR-a

Гост-автор: Христо Стоянов

Source: sxc.hu

Преди време приятел ми препрати  следното: „Искам да съм обикновен човек и да имам пълна чаша. Не искам да съм песимист и чашата да е празна наполовина. Не искам да съм оптимист и чашата да е пълна наполовина.” Прочетох го без да се замисля какво трябваше да е това – смешно и забавно, много умно заключение или размисъл на човек по повод чаша с алкохол?

Прочитайки го отново акцентът се прехвърли върху „обикновен човек”. Речникът посочва много синоними на „обикновен”, повече от 40. От първосигналните – „обичаен, традиционен, нормален, типичен, разпространен”, до „ приет, коректен, практичен, дискретен, спокоен”.

А сега, помислете – какви са вашите мениджъри и колеги? Обикновени хора?

Ако служебно/професионално  се занимавате с набор и подбор и участвате в изготвянето на профил, бихте ли се замислили и посочили такива синоними на „обикновен” в личностните изисквания към кандидата? На практика има доста обяви за вакантни позиции с подобно съдържание.

А как бихте погледнали на аргументите за избор на кандидат, ако те съдържат синонимите посочени по-горе?

Да помислим и върху атестационна оценка съдържаща част от синонимите и заключение за бързо кариерно развитие?

Игра на думи или ……..

Всъщност обикновените хора са сред нас. Бихте ли избрали във вашия екип обикновени хора?  Бихте ли избрали за водач/лидер обикновен човек?

Аз – да. Но за съжаление мисля, че вече започват постепенно да изчезват – обикновените хора…..

One comment

  1. Работата ни е да откриваме необикновеното в обикновените хора…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *