Ухото, с което слушаме – белег за евентуална гениалност

Source: sxc.hu

Чудили ли сте се някога, как да кажете по време на интервю за работа, че имате особени дарби и способности? Да, всеки може да твърди, че е дисцилиниран, екипен играч, мотивиран и какво ли още не. Но с времето, тези формулировки са се превърнали в кухи фрази, които, нека не се лъжем, трудно биха убедили който и да е работодател да ви наеме. Или поне, да ви наеме заради тях. Е, ясно е, че ако успеете да избягате от изброените шаблони и си приготвите няколко истински оригинални изказвания, може би ще успеете да спечелите вниманието на интервюиращия ви. Но, какво бихте могли да използвате в тази насока?

Ето ви един съвет. Знаете ли, че хората, които основно използват лявото си ухо за слушане, респективно, дясното мозъчно кълбо за преработка на получената информация, са по-нестандартните и иновативни индивиди? Не сме си го измислили ние, твърди го ново проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки.

Данните от проучването сочат, че ако подобни хора попаднат в подходяща среда, могат да генерират креативни идеи и решения на проблеми. Също така е по-вероятно те да са екстроверти, които се харесват на околните и от тях излизат най-добрите предприемачи. Това важи обаче при едно спазено условие – те не трябва да са подложени на стрес или пораждащи невротизъм ситуации.

А как да разберете, дали сте такъв човек? Лесно е – ако подслушвате разговор през затворена врата или говорите по телефона именно с лявото ухо, значи горното проучване визира именно вас. Разбира се, трябва да сме обективни. Хората имат по две уши, така че статистически вероятността да ползвате именно лявото е 50%. (В проучването не е споменато действителното разпределение при хората, но едва ли може да се очаква нещо друго, освен равномерна дистрибуция при ползване на едното или другото ухо.) Затова, не се въодушевявайте прекомерно – видно е, че 50% от хората не са гениални и креативни. Но! Но, това не пречи да споменете пред интервюиращия ви HR мениджър, че сте запознати с въпросното проучване и самите вие ползвате именно лявото си ухо за слушане. Ако е вярно, разбира се. Ще създадете интересна и диалогична ситуация, ще демонстрирате научни интереси и осведоменост, ще се похвалите индиректно и дори е възможно да посеете семето на подозрението, че сте скрит гений.

А знаете ли кое ухо ползва авторът на този текст? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *