Силата на неочакваното щастие

Source: sxc.hu

Според ново проучване, ние ставаме по-щастливи, когато ни се случат хубави неща (каква изненада, а?!), но този ефект е още по-силен, ако хубавите неща се случат неочаквано.  Изследователи от Emory University и Baylor College of Medicine са използвали магнитен резонанс, за да сканират реакциите в мозъка на изследваните индивиди, при подаване на приятни стимули. Данните безспорно доказали, че позитивната реакция на неочакван приятен стимул е по-силна от тази при очакван. Иначе казано:

  • Случва се нещо приятно = добре
  • Случва се нещо неочаквано приятно = още по-добре

Това научно наблюдение е особено интересно в контекста на взаимоотношението работно място-щастие. Тъй като, нека не се залъгваме, повечето неща, които се правят в офиса, за създаването на позитивни емоции са доста предвидими – градински партита през лятото, коледни купони, бонуси, тиймбилдинги. Всички те са по предварително зададен график, а това неминуемо отнема от потенциала им да ощастливяват.

Затова, една препоръка – правете малки мили и неочаквани жестове към колегите си. Така ще ги зарадвате, при това, вероятно доста съществено. А щастливи колеги в офиса означава по-малко стрес в обкръжението ви, по-плодотворни работни отношения и приятно чувство за удовлетвореност. Като удовлетвореността е за двете страни. Просто е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *