Работохолизмът може да е полезен

Source: sxc.hu

Общото мнение е, че работохолиците са типове с тънки стиснати устни, често мрачни и податливи на „работни прегаряния”, вследствие на многото работа. Нови проучвания сочат, че това не е непременно така.

Вилмар Шауфели, професор по работна и организационна психология в Утрехтския университет, е провел изследване, което доказва, че има и една група от така наречени „ангажирани работохолици”, хвърлящи се в работата, единствено поради любовта към нея. Шауфели и екипът му изследвали 1246 холандски служители и успели да разграничат 4 различни категории хора:

  • Мърлячи
  • Ангажирани служители
  • Класически работохолици
  • Ангажирани работохолици

Можете ли да отгатнете какво още е установило проучването? Ангажираните работохолици – онези, които работят много от любов към работата си – са много по-слабо податливи на стрес и прегаряния, за разлика от обикновените работохолици, движени само от външни стимули като пари, престиж и чувство за вина. Първите били „дърпани” от работата си, твърди ученият, а вторите, „бутани” към нея.

Това изследване показва по безспорен начин, че има и такива служители, които наистина работят много, но не винаги мотивите им са онези, които околните предполагат. Общата препоръка към мениджърите е да си търсят именно подобен тип кадри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *