Как да отговаряме на странни въпроси по време на интервю

Source: sxc.hu

Преди известно време ви представихме в блога класацията на най-странните въпроси, които са задавани през изминалата годината, по време на интервюта за работа. Както можете да си припомните, почти всички звучаха много странно и нелогично. Факт е, че този подход още не е много разпространен в България, но тенденцията да се ползва на запад, непременно ще стигне и до нашите географски ширини. Затова, нека накратко обсъдим темата за странните въпроси, за да не бъдете неподготвени, ако ви „халосат” по време на интервю с питането „Колко софиянци, в точно този момент, ползват Facebook?”.

Странните и нелогични въпроси стряскат всеки кандидат. Всъщност, точно това е и целта им. Интервюиращият иска да постигне с тях едно от двете (или и двете): да разбере как реагира кандидатът на стрес и да проучи аналитичните му възможности. Какво можете да сторите, ако се сблъскате с подобна ситуация? Ето няколко съвета:

  • Ако ви зададат въпрос от областта на математиката или сферата на теорията на вероятностите, при който е очевидно, че не всичката необходима информация за правилен отговор е налице, можете да „създадете” решение. Посочете липсващата информация, добавете я към въпроса и дайте динамичен отговор. Това ще покаже на интервюиращия, че можете да решавате проблеми и да мислите рационално в критични ситуации. Но на всяка цена се постарайте да обясните схемата, по която разсъждавате, за да ви разбере отсрещната страна.
  • Ако се сблъскате с въпроси, които очевидно нямат правилен отговор (или няма как той да се знае случайно), помнете, че целта на рекрутъра е да ви стресира. Ако смятате, че въпросът няма решение, запазете спокойствие и обяснете позицията си на интервюиращия.
  • Можете да говорите и за променливите, от които зависи правилният отговор. Важното е да разпознаете онези въпроси, на които може да няма отговор. В такива случаи, всеки отговор може да е валиден, ако намерите с какво да го подкрепите.
  • Понякога рекрутърът се старае да извади на показ поведенческите ви особености и нагласи. Затова е добре винаги да запазвате спокойствие и да давате разумен и премислен отговор.
  • Имайте предвид, че понякога въпросите не са трудни или изискващи подробни сметки, а са просто малък капан. Уверете се, че сте чули въпроса правилно и помислете бързо, дали няма налице просто и очевидно решение.
  • Имайте готовност да проявите чувство за хумор. То е спасително, особено ако го закъсате с отговорите.

Въобще, не очаквайте, че шантавите въпроси имат някакъв единствен правилен отговор, който непременно трябва да се намери или отгатне. Често случаят не е такъв, а рекрутърът просто иска да ви тества. Ето и един пример. „Колко тенис топки има в стаята?” Една възможност е да се огледате и да видите, има ли въобще топки наоколо. Ако видите например две, можете да отговорите „Поне две, като не е известно колко още има по чекмеджетата”. Друг креативен и впечатляващ отговор е „Само една – тази, която лети в мача между мен и вас”. Това е само пример,  как може да се подходи към затруднителна ситуация без излишен стрес. Разбира се, всяко интервю е различно, затова и възможностите варират. Просто не се притеснявайте и бъдете креативни. Това непременно ще бъде оценено по достойнство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *