5 грешки при писането на CV

Source: http://www.thedesignwork.com

CV-то е маркетингов инструмент, с който продавате себе си и своите знания и опит. Това е и причината, да се постараете вашата автобиография да изглежда по най-добрия възможен начин. Четете я, препрочитате я, давате я за мнение на приятели и професори. Вероятно е тя да става все по-добра от това. И все пак, не е изключено да допускате някоя от петте долуизброени грешки.

  1. CV-то ви е като описание на работна позиция. Между двете може и да има по дефиниция някои прилики, но отликите са повече. Ако напишете „Отговорен за продажбите на фирма X в Северозападна България”, това не казва нищо за вашите постижения. Всъщност, така дефинирано, определението казва какво би трябвало да сте правили, а не какво всъщност сте правили.
  2. Няма числа в CV-то ви. Числата са мостовете между корпоративните култури. Ако пишете „Увеличих корпоративните приходи”, това е добре, дори е симпатично. Но, ако напишете „Увеличих корпоративните приходи с около 25% за последната година”, тогава давате наистина четлива и разбираема информация на HR експерта, който разглежда кандидатурата ви.
  3. Запомнете – форматирането ви работи само на вашия компютър. Не всички използват еднакви текстови програми, а разликите в настройките от компютър до компютър са още по-фрапиращи. Затова, или си тествайте изгледа на биографията в различни версии на Word, Open Office и Goggle Docs, или просто си оформете документа като PDF файл.
  4. Автобиографията ви е прекалено дълга или прекалено кратка. Естествено, няма тайна за дължината на перфектното CV, но ако сте абсолвент и имате 2 страници автобиография, просто ще изглеждате префърцунено. Обратното е също проблематично – при 15 години трудов стаж, не се опитвайте да натикате всичко на една страница, тъй като ще изглежда така, сякаш не сте постигнали нищо.
  5. Имате графа „Моята цел”. Естествено, вашата цел е ясна – да работите в добра среда, с нормални колеги и срещу добри пари. Никой не търси нещо друго, каквото и да пише в „Моята цел” (или както го е формулирал това ненужно нещо). Ако имате да кажете нещо уникално по темата, направете го в мотивационното писмо. Другото са глупости.

One comment

  1. Teodor Tsonev каза:

    Благодаря Ви за информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *