Препоръки от служителите – пропусканата възможност

Source: www.careerealism.com

Криза или не, във всяка организация възниква понякога необходимост от наемане на нови кадри. Някои от служителите се пенсионират, други отиват при вашите конкуренти, трети просто напускат, поради несправяне с работата. И ето, че пред вас възниква въпросът, откъде да намерите нов човек. Естествено, има различни канали и методи за набиране на персонал, но един от тях остава често подценен – препоръките на вашите служители.

Ако разполагате с квалифициран персонал, неизбежно част от хората в него имат социални контакти с колеги от бранша, членуват в браншови организации или познават „себеподобни”, тъй като са завършили заедно с тях в университета. Всички тези познати представляват една своеобразна база данни, която остава обикновено извън полезрението ви, тъй като просто не се сещате, че тя съществува. Затова, ако сте HR специалист или управител на малка фирма, и пред вас се отвори задачата да запълните конкретно работно място, попитайте първо служителите си. Те могат да ви препоръчат даден експерт и да заложат собственото си име за неговите способности. Подобен подход има поне две предимства. От една страна, спестявате си търсене. От друга, можете да наемете човек, който е експерт, и, за който чувате добри отзиви. Не забравяйте, че никой не би рискувал доброто си име, за да препоръча на шефа си лош кадър. Това е доста сериозно доказателство, че ще наемете правилен човек.

Правилното използване на тази техника е свързано и с една подробност. Ако желаете наистина да постигнете добри резултати и служителите ви да бъдат инициативни и отговорни при препоръчването, установете финансов бонус. За всеки назначен служител, който остане след изтичането на изпитателния срок, обявете определена сума, която препоръчващият ще инкасира. Така ще засвидетелствате благодарността си по най-добрия начин и ще вдигнете нивото на препоръките. Та кой не би искал да получи пари, само защото е предложил правилния човек?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *