HR терминология (XIV) – Пакет социални придобивки

Source: sxc.hu

Фирмените социални придобивки са онези нефинансови бонуси, които служителите в една компания получават, извън договорената си работна заплата. Тези придобивки могат да варират в различна степен, а много работодатели изобщо не смятат за нужно да ги осигуряват.

Една от най-често срещаните придобивки е допълнителното медицинско осигуряване в частен здравноосигурителен фонд. За мнозина служители това е желана социална придобивка, тъй като здравеопазването и лечението в България поскъпват ежедневно.

Друга често срещана придобивка са картите за спорт. Най-често става дума за карти за плуване или фитнес. Някои по-рационално ориентирани компании предлагат и интересна разновидност на тези карти. В този случай компанията предлага на служителите си сами да закупят карта за спорт и им осребрява разходите, когато се докаже, че даден служител е изразходвал поне 2/3 от тренировките за месеца. Така се гарантира, че служителят има реален интерес към дадения спорт, а картите се използват наистина.

Често срещана социална придобивка са купоните или ваучерите за храна. Има много фирми, които издават такива ваучери и ги продават на работодатели. Повечето ваучери важат в различни големи вериги от магазини.

Съществуват и абонаментни услуги, при които един работодател може да абонира срещу фиксирана годишна такса служителите си да ползват разни услуги с намаление. Например, с такъв абонамент може да се ползва с отстъпка домашен майстор, спешна здравна помощ, репатрак, химическо чистене от врата до врата и други. Подобни абонаменти облекчават цялостно живота на хората и са желан вариант за много служители.

Пакетът от социални придобивки не фиксирано явление и може да се мени през годините. Повечето добри работодатели, които могат да си го позволят, осигуряват поне едно от горните неща на своите сътрудници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *