HR терминология (XII) – Мотивационно писмо

Source: sxc.hu

В не една и две обяви за отворени работни позиции се споменава, че кандидатите трябва да изпратят мотивационно писмо. Този придружаващ „документ” хвърля в почуда и затруднение почти всеки човек. Проблемът се крие във факта, че никъде няма единодушни критерии за това, как се пише мотивационно писмо. По тази причина, настоящият текст следва да се приема само като една от многото възможности и препоръките в него не са единствено правилни или задължителни.

Най-напред, добре е да помислим, какво искаме да кажем в мотивационното писмо. Очевидно е, че трябва да изразим мотивацията си да кандидатстваме за дадената позиция. Но фактът, че кандидатстваме не е ли достатъчно доказателство за мотивацията ни? Не непременно. В писмото е добре да покажете, че имате истинска вътрешна мотивация да работите. И то, не да работите какво да е, а именно онова, което се предлага в обявата. Точно това е най-често пропусканото в мотивационното писмо. Покажете, че ви интересува конкретно тази позиция и вашата мотивация се отнася точно до нея.

Друго важно условие е да не празнословите. Пишете стегнато и кратко, не се впускайте в епитети и метафори. Покажете делови стил и ясна мисъл – това винаги прави добро впечатление.

Мотивационното писмо следва да е и грамотно написано – този съвет се дава винаги и за всякакви документи, особено при кандидатстване за работа, но мотивационното писмо изисква още повече внимание от вас. Ако дадете писмото си и на професионален коректор, също няма да сгрешите.

Пишете писмото индивидуално за всяка позиция, за която кандидатствате. Индивидуалността ще проличи, ако давате уместни примери, демонстриращи вашата експертност. Те също подсилват заявената вътрешна мотивация и показват, че се отнасяте с истински интерес към конкретната оферта.

Има и една възможност, която обаче не се препоръчва, ако не са спазени две задължителни условия. Едното условие е авторът да е много добър писач на хумористични текстове, а другото, рекрутерът да е известен с широкия си мироглед и чувството си за хумор. Ако и двете са изпълнени, възможно е мотивационното писмо да се напише майтапчийски. Това веднага ще го направи да изпъква сред другите мотивационни писма и ще му даде предимство. Факт е обаче, че спазването на двете условия е много трудна задача, затова хумористичният вариант не се препоръчва в общия случай.

Поставете се на мястото на рекрутъра. Какво би ви заинтиригувало? Какъв кандидат щяхте да искате да срещнете? Какво би ви впечатлило? Ако си отговорите на тези въпроси и спазвате горните правила, има нелоша вероятност да напишете едно сполучливо мотивационно писмо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *