Archive for ноември 30, 2011

[Stories] Тихо…

Историята участва в конкурсния период 21.11-20(24).12

Това, което ще ви разкажа се случи на времето, когато за добро или зло, топките ми надделяваха над разума, лишавайки ме от онези вътрешни борби и терзания, с които в днешни дни се боря.
Тя бе управител на туристически комплекс, а моя милост – неин помощник. Годините й надхвърляха тези, при които жените спират да говорят за тях, но по всичко личеше, че още изпитва удоволствие от флирта с огледалото. Характерът й придобит във ВИФ, не ми оставяше поле за изява, с изключение на моментите, в които се спотайваше със страх зад гореспоменатите ми топки, както се случи в началото на съвместната ни кариера, когато по време на едно мероприятие, комплексът ни бе посетен от мастит бизнесмен.При вида на най-богатия тогава българин и внушителната му свита, моята властна управителка се изпари в нощта с грациозността на куца фея, оставяйки ме сам в препълнения ресторант. Човекът естествено искаше да бъде настанен на централно място(вече заето от групите туристи), за да се наслади на зрелищната ни програма. Read more

6 грешни начина да направите добро първо впечатление

Не за пръв път ще споменем известната истина, че човек няма втори шанс да направи добро първо впечатление. Днешният ни презентатор набляга на начините, по които създаването на първо впечатление може да бъде оплескано. При това, той се фокусира основно върху начина на говорене и езика на тялото, а не върху онова, което можете да кажете. Тоест, не какво, а как. В този смисъл, съветите му са универсални. Като добавим, че са поднесени и леко закачливо, с положителност можем да обобщим, че си струват двете минути внимание.

HR терминология (XVI) – Партизански рекрутмънт

Светът все по-вече става контролиран от талантите, а не от технологиите. Технологиите лесно се копират и бързо остаряват. Талантите обаче са уникални. Мотото „незаменими хора няма” вече не е валидно. Компаниите си дават сметка, че са толкова силни и иновативни, колкото са най-добрите им служители. А тези служители трябва да се появят отнякъде. Най-добре от конкуренцията.

Source: ipadgames.blogspot.com

Колкото повече се засилва конкуренцията, толкова „по-диви” стават и методите на конкурентната борба (ценова война, черни PR-атаки, разпространяване на слухове, нелоялна конкуренция). И на HR-пазара нещата не изостават също.

Най-общо казано, от HR гледна точка съществуват две стратегии за управление на персонала. Може да се харчат пари за „купуване” на обучени кадри, а може и да се наема „необработена руда” – млади, перспективни кадри, необучени, но мотивирани да правят кариера –  и да се инвестира в обучението на такива хора. Ако се възползвате от първата стратегия, ще се наложи да бръкнете по-дълбоко в кесията и да платите 30-40% повече на ценните кадри, за да ги привлечете от досегашния им работодател. Особено, ако пазарът изпитва кадрови глад.

Всеобщата надпревара за таланти, непрестанната война за ключови сътрудници минава в нова фаза – фазата на

Read more

[Stories] Сбъдни сам мечтите си

Историята участва в конкурсния период 21.11-20(24).12

Това беше. Направих го!” – каза си той и усети как бузите му пламнаха, сърцето му заби лудо и видя как две малки светкавици блеснаха в очите му и се отразиха в монитора на компютара. Не можеше да стои на едно място. От вълнение не го свърташе. Стана и запали цигара. Замисли се за пътя, който извървя до тук. Спомни си за детските години, когато заспиваше с топката и мечтаеше да стане футболист и  за гадната контузия, която унищожи мечтата му. Следвашите му спомени бяха бледи. Изведнъж пак станаха цветни, когато във втори курс в университета мечтата му блесна отново, но в малко по-различна форма. Помисли си: „Би било страхотно някой ден да стана маректинг мениджър на ФК Левски.”. Изведнъж лентата забърза и се заредиха кадри от изпити, купони, пак изпити, пак купони, дипломиране, казарма, сватба, деца и много и различна, но все скапана работа. Всички тези неща затрупаха мечтата му от втори курс. Имаше кратки моменти, които запалваха за миг или по-скоро поддържаха жива неговата мечта. Read more

Тигърът на тиймбилдинг

Човек и зле да живее, все идва време да отиде на тиймбилдинг. Именно такъв си спретна екипът на ДжобТайгър през изминалия уикенд. За място на събитието бяха избрани Пчелински минерални бани, които се намират на 3 километра от Пчелин и на десетина от Костенец. Хотелът беше повече от приятен, макар и само с една звезда. Смазващото му предимство обаче се материализира под формата на басейн с топла минерална вода. Досещате се вероятно, че и двете вечери, след края на похапването, целият екип се намърда във водата. Навън – около нулата, в басейна – 38 градуса. Малко бохемско удоволствие!

Иначе, какво да ви кажем. Имахме доста работа по време на престоя ни, говорихме си важни за нас неща, представяха се новите ни колеги (каквито има доста напоследък), обсъждахме бъдещето. По друг начин казано, повече си беше работна среща, но имахме нужда от подобно мероприятие, по ред причини. С радост установихме, че в редиците ни са се влели все читави и позитивни млади хора, които дават силна заявка за пълно интегриране в отбора. Установихме също, че продължаваме да имаме свежи идеи за развитието си. Най-хубавото е, че пристигнахме като приятели и си тръгнахме като такива.

Излишно е да ви занимаваме тук с много подробности, просто искахме да ви споделим, какво сме правили напоследък. Имаме и снимки. Ето: