[Stories] Шефовете

Историята участва в конкурсния период 21.09-20(24).10

Всички ние като работещи хора освен от самата работа се вълнуваме силно и от едно друго нещо – шефовете. Казват, че и те са хора – може би е така, но в работата си съм срещала все такива високо изискващи, странно мислещи индивиди – да се чудиш да им угодиш ли или не. Има такива, които те уважават, защото се съгласяваш със всяко тяхно желание или поръчение, независимо колко глупаво ти се струва; чувстват се добре, когато им се усмихваш, макар и да знаят че е престорено. Други пък те уважават защото не се съгласяваш със всяко тяхно желание или поръчение. Насърчават казват иновативното мислене, самостоятелността, делегирането на отговорности и други подобни. Най – интересното от всичко е, че като човек, който си търси работа ти никога не можеш да бъдеш сигурен на кой точно тип шеф ще попаднеш.

Аз съм срещала много и най – различни такива, има добри и лоши шефове, но добрите на са предмет на моят анализ.  Лошите шефове в крайна сметка могат да бъдат обобщани и сведени до три основни типа: Шефовете които са вечно недоволни и крещят; шефовете които гледат лошо и са с ледено изражение и при срещата с които винаги се чудиш – Господи, сгреших ли този път, къде сгреших, ще ме порицае ли или ще ме похвали?; и третият тип – шефовете, които се усмихват и се държат приятелски с теб, потупват те по рамото и те хвалят, а после най – безцеремонно със същата тази усмивка ти казват че просто нямат повече нужда от теб а това ти идва като метеоритен поток посред бял ден.

Та ще ви разкажа за тези 3 типа.

Шефовете които крещят и са вечно недоволни. Това са специална порода шефове. Те не се спотайват и не те издебват от засада. Те не хвалят постиженията ти и не търсят грешките ти. Това просто е така, защото за тях всичко,което правиш ти е грешка. И то много голяма. Като започнем от това, че бюрото ти е разхвърляно (макар на него да държиш само химикалка, тефтер и чаша с вода) и стигнем до некадърното ти отношение към мийтингите, клиентите, колегите, безхаберието ти към продуктите, които предлагате на пазара и прочие, и прочие. Тези шефове нахлуват сутрин рано като разярен бик, навикват всичко и всеки (казвам всичко, защото неодушевение предмети задължително присъстват със своето егоистично безхаберие само и само за да ги дразнят) и влитат в офиса си, където никой, ама никой по каквато и да било причина не бива да ги безпокои.

Шефовете с ледено изражение са кофти случай. Като куче пазач са. Не можеш да разбереш ще ти се умилква ли, ще те ухапе ли. И точно това е целта на занятието. Да те държат в напрежение. По цял ден мислите ти са заети с дилемата – ама той сега защо ме повика – ще ми вдига заплатата ли, ще ме порицава ли, ще ме уволнява ли. Най – често той не прави нито едно от гореизброените. Просто със каменно изражение ти връчва поредният куп документи, които трябва да обработиш или ти дава поредната задача, като крайният срок винаги е един – УТРЕ. Дори и през ум не ти минава да кажеш, че днес просто трябва да си тръгнеш навреме, защото петгодишният ти син има рожден ден и този път си му обещал наистина да отидете на онова представление, което пропуснахте миналата година, защото баща му е бил много зает в работата. И след като си стоял цяла нощ в офиса, същото това ледено изражение влиза сутринта, взима документите с които цяла нощ си се занимавал, хвърля ги на дивана в кабинета си дори без да ги поглежда и казва: – „Когато имам време ще ги прегледам”. А ти изтощен и втрещен се свличаш на бюрото си, останал без капка сила да се усмихнеш дори.

Но според мен един от най – лошите типове шефове са тези, които се усмихват и се държат приятелски с теб. С тях дори си пиете кафето заедно, обсъждате снощния мач и задника на новата колежка, говорите си дори на малки имена. Това добре, ако шефът се отнася така с единици. Но ако е такъв с всички, значи нещо не е наред. Винаги си имайте едно на ум. Тези шефове използват усмивката си подмолно да ви накарат да вършите какви ли не неща, които не са в преките ви задължения. Те няма да се посвенят да ви звъннат в извънработно време (а най – голямо удоволствие ще им достави ако е в почивните дни) за да им свършите някоя друга „услуга” – нали сте толкова близки, почти приятели. И понеже сте почти приятели и дори са ви черпили неведнъж в бара, вие просто не можете да откажете. Услугата може да варира в много широки граници. От това да отидете да им вземете костюма от химическо чистене, до това да станете в 3 през нощта и да пропътувате половин България за да вземете леля им от летището в столицата, след което разбира се трябва да сте на линия на работа веднага щом се освободите. С такива шефове става невъзможно да си планирате личното време и отпуските (то има ли такива?), защото трябва да се грижите за рибките им или да им помогнете да пренесат дървата на леля си, която задължително живее в някое далечно село. И точно тези шефове, с които сте вече почти „приятели” няма да се посвенят някой слънчев ден с най – широката усмивка на света и съвсем безцеремонно да ти кажат: „ Виж, много те уважавам, но разбираш ли, повече нямам нужда от теб” а ти да останеш като ударен от гръм, слисан и втрещен, без да можеш дори дума да отрониш.

Ето това са те. След като прочетете това не казвайте, че не сте предупредени. Знаем, че в повечето случаи шефовете избират работниците си. Аз ви призовавам да направите обратното – избирайте шефовете си! И пожелавам на всеки да не се сблъсква с изброените по – горе индивиди. Пожелавам си също те драстично да намалят популацията си като тя най – накрая бъде сведена до минимум. Пожелавам на всички едни добри шефове – такива, които не присъстват в творбата ми, но които всички ние знаем как изглеждат и действат и нямат нужда да бъдат описвани. Добрите шефове!

Диляна Лефтерова

Nota Bene: JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!

Ако тази история ви харесва, можете да изпратите и вашата на специалния ни адрес – stories@jobtiger.bg
Не се стеснявайте, изпращайте!
Подробни детайли за юбилейния конкурс!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *