HR терминология (XI) – Кариерен дауншифтинг (downshifting)

Source: sxc.hu

Дауншифтингът е вид философия и социално поведение, които се изразяват най-общо в ориентиране към по-прост живот и бягство от драстичния материализъм на съвремието ни. Думата е английска (downshifting) и може да се преведе най-общо, като „преминаване на по-ниска предавка”.

Дауншифтингът като тенденция започва да се наблюдава от 90-те години на миналия век. Тогава все повече хора започват да си дават сметка, че водят свръхнатоварен живот и ежедневието им се състои почти изцяло от работа. Дауншифтърите се водят от няколко прости мантри, най-популярните от които са: „най-хубавите неща в живота са безплатни” и „каква е ползата от богатството, ако нямаш време да го харчиш”. Дауншифтингът има различни измерения – отношението към парите, към работата и приходите, към начина на харчене и т.н. Най-общо казано, дауншифтърите се отказват от стресовия начин на живот, свързан с правене на сериозна кариера и се връщат към базисни ценности – време, прекарано със семейството, свободно време, лични занимания, отказ от прекомерното консуматорско купуване и като цяло, по-прост начин на живот. Кариерният дауншифтинг например е свързан с отказа от надпреварата по кариерната стълбичка и преминаване на по-ниски позиции или откриване на малък собствен бизнес, ръководен от вкъщи, а в някои случаи дори, разпродаване на имуществото и установяване на цялото семейство на някой малък „райски” остров, където дауншифтърите откриват собствен бар на плажа и напълно изоставят забързания ритъм на модерното общество.

Дауншифтингът е израз на нарастващата неудовлетвореност от ценностите на консуматорското капиталистическо общество и замяната им с базисни ценностни модели, в центъра на които стоят семейството, свободното време и личните забавления.

Има и някои необичайни случаи на дауншифтинг, като например, историята на монах Никанор от Гигинския манастир, който от брокер на ценни книжа в NASDAQ се е преориентирал към духовен сан и пълен отказ от всичко светско.

Повече за дауншифтинга можете да научите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *