HR терминология (X) – Платени свободни дни

Source: sxc.hu

Платените свободни дни (наричани също „платени лични дни”) са дни, в които служителят е практически в платена отпуска. Тези дни са извън регламентираната 2-3 седмична отпуска, която стандартно се полага. Идеята е служителите да имат няколко дни (например, един месечно), в които да не използват отпуската си, но да имат право да отсъстват от работното си място, за да могат да вършат лични неща – да подготвят семейни празненства, да посетят зъболекар, да ходят по банки или учреждения, да присъстват на училищни мероприятия с децата си и т.н. Не се регламентира за каква цел следва да се използват тези дни – затова са наречи също и „лични дни”.

Практиката да се предлагат подобни бонуси е относително рядко срещана в България, но е много полезна. Хората винаги имат нужда в даден момнт от достатъчно свободно време в рамките на работната седмица, за да свършат нещо важно. Изтегляне на банков кредит например, отнема доста време, а банките работят обикновено от 9 до 17ч. Ако служителите нямат платени свободни дни, те трябва да използват платената си отпуска си или да си вземат неплатена такава. Това е твърде затормозяващо за повечето хора, които с право роптаят, че отпуската е за да може човек да отиде на ваканция с близките си, а не за да стои на опашка в някоя институция.

Разбира се, не всяка работна позиция предполага възможността за отсъствие от работното място, но в повечето случаи мениджърският екип може да включи платени свободни дни (поне 3 годишно), за да облекчи живота на служителите си. Подобни бонуси определено мотивират служителите допълнително и те демонстрират по-голяма старателност и експедитивност в работата си, знаейки, че работодателят им ги цени и им дарява част от времето, което те иначе биха инвестирали за да му служат и да печелят за него. Добре е също служителите да заявяват навременно нуждата си да ползват един от тези дни, за да не смущават гладкия работен процес.

One comment

  1. Maxim Krizhanovsky каза:

    37 signals (а и предполагам някои други компании) въобще не броят дните платен отпуск. Имаш нужда от отпуск, използваш го. В компании, в които възнаграждението до голяма степен се оформя от performance бонуса (каквито в ИТ сектора се срещат все по-често) пък е абсурдно да нямаш такива дни. Всеки разумен мениджър знае, че има дни, в които си по-продуктивен, и такива, в които си по-малко. В компанията, в която работя, можеш да си вземеш почивен ден когато искаш. Дали е заради извън работни ангажименти или просто защото не си се чувствал продуктивен, няма значение. Резултата е че си много мотивиран да си свършиш работата, било предварително, било за да „наваксаш“ почивния си ден. Макар че това само по себе си не е необходимо, защото при определеня на сроковете се взима предвид, че не във всеки ден ще си еднакво продуктивен и можеш да имаш дни, в които ти се налага да отсъстваш в офиса или просто работата не ти върви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *