HR терминология (IV) – CEO

Source: sxc.hu

СЕО е абревиатура за Chief Executive Officer – Главен изпълнителен директор. Това е най-високият ранг в една корпорация или организация. СЕО е отговорен за цялостния успех на поверената му структура. Той има и властта да взема всички окончателни решения за бъдещето на организацията.

СЕО носи и отговорността за създаването, планирането, имплементирането и интегрирането на стратегическите посоки за развитието на компанията. Това включва отговорността за всички отдели и поделения на корпорацията. Главният изпълнителен директор е лидерът на структурата и има за задача да държи под око всички вътрешни и външни фактори, които могат да бъдата от значение за развитието и успеха на поверената му организация.

СЕО обикновено се отчита пред Борда на директорите, ако има такъв. Ако Директорът е и основател/собственик на компанията, Бордът обикновено има само съвещателна и надзорна роля.

Абревиатурата СЕО се е инфилтрирала дълбоко в българския бизнес жаргон и следва да се разпознава от всички офисни служители, работещи в частни компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *