Ергономия и здравословни офис придобивки – VI

Ако сте работодател и желаете да осигурите на сътрудниците си по-здравословни, приятни и ергономични условия за работа, вижте как можете да го сторите с минимална инвестиция на средства и с насаждане на здравословни навици. По-добро здраве, по-лека и приятна работа…

Здраве за очите

Source: sxc.hu

Зрението е едно от нещата, за които повечето хора не полагат никакви грижи. Тази липса на здравословни навици по отношение на едно от най-важните ни сетива е твърде осъдителна и опасна.

Дългото и ежедневно взиране в монитора на компютъра е непренебрежим фактор по отношение на здравето на очите ни. Съвременните LCD монитори са много по-щадящи от старите CRT монитори и все пак натоварват зрението чувствително.

Затова, правилото за здравословно ползване на компютър гласи, че на всеки 45 минути работа, трябва да почиваме 15 минути, с поглед отправен надалече, по възможност дори, втренчен в нещо зелено. Тоест, ако началникът ви попита какво правите на прозореца, който гледа към Витоша, обяснете му, че просто се грижите за здравето си.

Някои големи компании използват и софтуерни решения, които принудително правят работни паузи през определени интервали, предотвратявайки по този начин претоварването на зрението и мускулите. Това насажда здравословни навици у служителите, като не им дава възможност да игнорират болките и умората в очите, възникващи неизбежно след продължителна работа без почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *