[Stories] Студенти и преподавател

Историята участва в конкурсния период 21.06-20(24).07

     Моята работа е интересна и благодатна, но не лесна. Преподавам английски език на студенти в икономически университет, което автоматично означава, че английският съвсем не е близо до този на Шекспир и съвременните редови англоговорящи, а е по-сух и ориентиран към бизнеса и икономиката.
     За 20 години на студентската «скамейка» пред мен са минали много студенти – и умни, и глупави, и оправни, и безпомощни, и такива, които направо са ме вдъхновявали да давам всичко от себе си като специалист и човек.
     Най-ярко си спомням онези студенти, които освен задължителния материал винаги са намирали време и желание за странични познания и факти, които разширяват кръгозора им; съзнателно са търсели онези двери, дето всеки чужд език гостоприемно отваря за онзи, който гледа с широко отворени очи и сърце.
     Спомням си за един студент в специалността Туризъм, на когото преподавах английски като втори западен език. Така, както немският му беше отличен, в преподавания от мен предмет се интересуваше и четеше и художествена литература, и съвременни списания и източници. Беше повече от удоволствие на изпита в края на академичната година, след задължителния материал със специализирана лексика в областта на туризма, да си говорим за героите на Джек Лондон, за приликите и разликите в държавното устройство на САЩ и Швейцария, за съвременни поп групи и какво ли още не.
     Моите студенти са пръснати из целия свят. Много ми се иска да вярвам, че успяват в начинанията си и въпреки че ползват английския си, а може би и благодарение на него са там, дано не забравят откъде са тръгнали и дано децата им говорят всеки ден на родния си език

Юлияна Тодорова
Nota Bene: JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!
Ако тази история ви допада, можете да изпратите и вашата на специалния ни адрес – stories@jobtiger.bg
Не се стеснявайте, изпращайте!
Пълни подробности за юбилейния конкурс!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *