Archive for юли 29, 2011

Петъчен HR хумор (XLIV)

Когато безработицата излезе извън контрол…

 

Source: http://demotivator.tumblr.com

[Stories] Абонамент

Историята участва в конкурсния период 21.07-20(24).08

Случи се по времето, когато в София отваряха врати големите хипермаркети. В един пролетен ден, две жени – рекламни агенти посетиха ателието ни и предложиха поименни членски пропуски за целия персонал.

– „Прекрасно, дами! – отвърнах ентусиазирано. И без това, до края на деня не ми се очертаваха други задължения. Написах данните на тримата ми колеги, после и своите и се сдобих с така ценните за времето си, абонаментни карти. Докато чаках моите хора, се отбих в близкия магазин и заформих подходящо посрещане. – Как е момчета? – приветствах тържествено съратниците си, след което вдигнах тост за новите ни придобивки: – Ще пазаруваме на воля, юнаци! Дори имаме специални документи!”

Огорчение и тъга завладяха момчетата щом обявих, че им удържам по петдесет лева от заплатите: – „Толкова платих за картите – обясних спокойно и добавих: – Само за месец, всеки от нас ще изплати вложеното, а после ще се опие от ежедневните намаления…”

– Изглежда тези жени са опили теб, приятелю! – неловко отвърна един от колегите. – Вчера, подобни агенти са ходили в работата на сестра ми и са раздавали картите безплатно…

– Какво! – изобразих недоумение, но не можах за дълго да удържа смеха си.

 

Симеон Христов

Nota Bene: JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!

Ако тази история ви харесва, можете да изпратите и вашата на специалния ни адрес – stories@jobtiger.bg
Не се стеснявайте, изпращайте!
Подробни детайли за юбилейния конкурс!

За кучетата и хората

Source: sxc.hu

Идеята за тази статия ми хрумна преди доста години, когато прочетох една от повестите на Борис Воробьев. В нея се разказваше за руснак, принуден да живее далеч на север и как той намира най-верния си приятел в лицето на едно куче. Двамата минават през редица изпитания, а после идва време главният герой да се прибере в Москва, където няма място за четириногия му любимец. И той е даден на приятел – местен водач на кучешки впряг, доста преди отпътуването.

Примерно месец по-късно главния герой решава да навести приятеля си и едновременно с това да види как е кучето. Отива, следват прегръдки и радост от срещата, а после двамата тръгват към мястото, където кучетата си почиват.

Главният герой се втурва към своето, но в последния момент е спрян от опитния собственик на впряга. И получава следното примерно обяснение (цитирам по памет от руски ):

-Ако ти сега отидеш и погалиш кучето си, през нощта другите ще го разкъсат. Ако го удариш – същата работа. Кучетата от впряга няма да позволят различно отношение към някой от тях – независимо добро или лошо.  Получилият го просто няма да доживее до сутринта…

Така – нека поразсъждаваме. Впрягът е екип, но пък ние, хората не сме кучета и… Дали? Все пак човекът съществува от около милион години, а цивилизацията – примерно от пет хиляди. Излиза, че сме хора (теоретично) само през половин процент от времето, през което сме съществували и не бива да подценяваме силата на инстинктите, които са ни управлявали през останалите 99.5 % . Тоест, поведението на животните в определени ситуации е добро обяснение за нашето собствено, още повече, че двете доста си приличат.

И така – колективът не търпи различно отношение към някого и ако може, с удоволствие виртуално би разкъсал различния. Дали вие като началник ще демонстрирате неоправдана слабост към някого или незаслужена омраза – и в двата случая човекът ще бъде отхвърлен от колектива. Във втория случай колегите няма да атакуват нападнатия от вас за да ви се харесат, а – просто защото им е казано, че е различен. Подобни неща не се прощават.

Само че на началника  се налага понякога да поощрява и да наказва – и не може да копира решението на героят от споменатата в началото повест, а именно – да погали ВСИЧКИ кучета, докато стигне до последното – своето. Тогава?

Просто трябва да се прави разграничение – когато награждавате (или наказвате) някого за нещо, това не трябва да изглежда като лично отношение или каприз – трябва да се каже точно защо. А ако още с поставянето на задачата е отправено предупреждение какво може да последва при добър или незадоволителен резултат – още по-добре.

Но никога не забравяйте дали задачата е поставена на член на екип (създаден да реши определен проблем) или на „индивидуалист”. Може Иван на е допуснал детинска грешка – ако го е направил при работата си в екипа, отнасят го всички –  да се оправят помежду си. Ако се допусне хипотезата, че може Иван да е виновен, а останалите-  не, това вече не е екип. Тук се носи колективна отговорност.

Още по-голяма глупост е да наградите члена екипа Стоян, понеже благодарение на неговите усилия… Значи екипът е бил само на думи.

Ето защо е най-добре мениджърът  предварително да реши дали предпочита управление от „близко разстояние” и персонифицирана отговорност  – или сравнителна „отдалеченост” и просто контрол върху почти самоуправляващ  се екип. Аз лично ползвам първия подход за сектори, където нещата вървят относително зле, а втория  – там, където всичко е ОК и просто трябва да се надгражда върху вече построеното. Много трудно е обаче да научиш подчинените да се възприемат по различен начин като индивидуалности и като членове на екип.

Субективното отношение на висшия мениджмънт, основано не на факти и резултати от представянето, а на „харесвам – не харесвам”, е донесло много повече загуби на бизнеса у нас, отколкото каквито и да било „кризи”. Вярно че сме хора, но често „впрягът” само чака да дойде „нощта” (да си отиде собственикът на впряга), за да „разкъса” получилите „по-специално” отношение.

Разбираемо, ако не забравяме за онези 99,5 процента…

 

Гост-автор:

Тимур и неговите командоси

Топ 10 качества, които работодателите търсят у кандидатите

Всеки човек отива на интервю за работа, носейки личните си качества, ценности, професионален опит, мотивация и емоционалност. От другата страна на масата обаче стои рекрутър, който има своите цели и нужди, за да запълни най-добре определена работна позиция. Какво търси този човек? Кои са неговите приоритети? Какви качества се опитва да открие той у вас? Ако не сте сигурни в правилните отговори на тези въпроси, отделете три минути и чуйте какво казва статистиката по въпроса.

[Stories] Пипи

Историята участва в конкурсния период 21.07-20(24).08

От няколко месеца имам нов колега с който делим един кабинет. Енергичен младеж, широко скроен и с добре развито чувство за хумор…
Днес, като дойдох на работа и гледам в кабинета ухае на дамски парфюм, предметите не са на обичайните си места, на бюрото на колегата ми чорапче – дълго, мрежесто и с ръбче отзад….от онези дето са предназначени да показват, а не да скрият, а до клавиатурата ми … жартиери.

Ха, викам си. Е, тази седмица е ясно за чия сметка, ще са майтапите. След малко Митето* влиза и аз веднага:

-Мите, к’во е това чорапче? – „бащински” го питам.
Read more