[Stories] Честита Коледа – уволнен си…!!!

Историята участва в конкурсния период 21.06-20(24).07

Случвало ли ви се е да ви уволнят в навечерието на най-светлия християнски празник..?!?!  На мен ми се случи, в далечната 1995г., точно на 23-ти декември.
Малко преди обедната почивка в офиса нахлу един от собствениците придружен от непозната дама и без да поздрави(познавахме се и неслужебно), припряно влезе в кабинета на управителя. След десетина минути повикаха и мен. Вече се досещах какво предстои и се присъединих към компанията с лека, иронична усмивка на уста. Първи започна да говори управителя:
-Тони, първо имам удоволствието да те запозная с новия управител на фирмата Г-жа Бошнакова, аз вече не съм такъв – каза той. И второ, собственика, Г-н Сливков иска да ти каже нещо…
Сливков, всъщност Иван за мен, защото сме приятели от института, без да ме поглежда в очите, се покашля и започва да “рецитира” :
– Тони, съжалявам приятелю, нищо лично, но трябва да ти връча предизвестие, за освобождаване от длъжност. Предизвестието започва да тече от днес и е за срок от един месец. В този месец не си длъжен да идваш на работа, а заплатата за него можеш да получиш от касиерката веднага….
Е, какво можех да кажа?! Благодарих, пожелах успех на новата управителка и на всички весели празници……
Случилото се, разбира се има предистория. Фирмата вървеше на зле и въпреки, че служителите съвсем всеотдайно си скъсваха д-то от работа финансовите резултати бяха все по-лоши. Няколко недалновидни организационни решения и лоши сделки инспирирани от собствениците бяха поставили фирмата на ръба на фалита. Всъщност управителя и аз се бяхме възпротивили твърдо още преди половин година на тези неправилни политики. Бяхме предсказали до къде ще ни доведат и бяхме посочили по-правилни решения, но собствениците се наложиха. Сега си прехвърлях  а топката на неуспеха един на друг и  трябваше да се намерят удобните виновни. Най-подходящи, разбира се бяхме ние, опортюнистите. Та нали, ако искахме можехме да проведем “политиката” правилно, да постигнем добри резултати, че и даже да компенсираме загубите от неуспешните сделки….?!?! Глупости….!!!!
Няколко часа по-късно вече бях подписал новия си трудов договор с дата, деня на изтичане на предизвестието, с конкурентна фирма. Няколко години бях отказвал по-висока длъжност и възнаграждение, воден единствено от морални задръжки, лоялност и приятелска солидарност. Коледата мина чудесно и весело, както ще видите по-нататък, а с две заплати в джоба и порастналите ми финансови възможности семейството изкара една чудесна ваканция в Банско с много ски, сняг и радостно настроение.
Очаквайте продължение на историята следващия месец с разказа “А пък тате го уволниха”.
(Разказаното по-горе е по действителен случай, само имената на участниците са променени.)

Тони Груев

Nota Bene: JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *