HR речник (XVII) – Пропускане на вероятността

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. Пропускане на вероятността

Source: www.sxc.hu

Това когнитивно отклонение представлява пълното игнориране на дадена вероятност, при вземане на решение в ситуация на несигурност. Именно въпросното отклонение е нагледен пример за това, как хората системно нарушават формалните правила при вземане на решения.
Пропускането на вероятността се илюстрира добре чрез следния експеримент. Група изследователи задали на деца следния казус:
„Сюзан и Джени спорят, дали трябва да се използва предпазен колан в атомобила. Сюзан твърди, че трябва, а Джени е на обратното мнение. Тя казва, че е чувала за жена, която по време на катастрофа се е удавила, тъй като колата й потънала в езеро, а тя не могла да се освободи от колана. Джени също посочва, че друг човек не успял да излезе от пламналата си кола, заради предпазния колан.” Попитани какво мислят по въпроса, доста от децата се мятали по следния начин в разсъжденията си:

-Мисля тогава, че не трябва да се ползва колан
-(интервюиращият): Но как можеш да знаеш кога и какво ще се случи?
-Ами, надявам се да не се случи
-И така, трябва или не трябва да се слага коланът?
-Ами, да ви кажа честно, трябва…
-Как така?
-Ами, за всеки случай, ако стане катастрофа. Защото тогава няма да се нараниш толкова, колкото ако си без колан.
-Добре, но нали си спомняш онези случаи, когато хората не могли да се измъкнат от колите заради колана?
-В такъв случай, смятам, че не трябва да се слага колан.
Веднага става очевидно, че субектът, който трябва да вземе решението напълно пропуска да отчете каква е вероятността да се случи катастрофа, като разглежда през цялото време доколко е вероятно да пострадаш, ако използваш колан.
Друг пример за това когнитивно отклонение е тестът, при който се оказало, че повечето хора са готови да платят 7 долара за да избегнат 1% шанс да бъдат ударени с електричество и само 10 долара за да избегнат 99% шанс за електрически удар.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *