Къде ми е творчеството?

Source: sxc.hu

Ерата на цифровите технологии е най-слабо документираният период в историята, твърдят някои проучвания. Причината за това е проста – хората се предоверяват на електронните носители и не архивират всичко на хартия. Носителите се повреждат и цялата информция върху тях (която по правило не е архивирана на друг електронен носител) изчезва. Същото се отнася твърде често и за собствената ни информация. По тази причина, един прост, но ефективен съвет.
Ако сте човек, който създава някакви текстови, графични или други художествени произведения, водете си архив в печатен вид. И в електронен, разбира се, но се постарайте да имате произведенията си на хартия. Мнозина са написали научни, научно-популярни и други статии за пресата, но нямат представа къде могат да намерят собственото си творчество, тъй като годините минават, менят се компютрите, на които работим, натрупва се творчество и в един момент се загубват дирите на сътвореното. А то представлява важно свидетелство за нас и може да бъде от съществено значение, когато кандидатстваме за работа. Ако сте журналист, постарайте са да имате поне основните си (най-добрите) статии на хартия. Същото важи в случай, че сте художник, дизайнер или фотограф. От хартията можете да си направите копия и да ги представяте, заедно с автобиографията си, при кандидатстване по определена обява. Разбира се, по-професионално е да представите труда си в електронен формат, но горепосочените препятствия могат да осуетят това ваше намерение. Прост пример – преди години, когато компютрите навлизаха в домашна употреба, текстовете се пишеха под DOS. Windows просто не съществуваше. Знаете ли колцина хора имат копия на написаното от тях през онова време днес? 0,1%, в най-добрия случай.
Вашето творчество е вашата най-добра препоръка при търсене на работа. Постарайте се да го имате в една от най-старите и аналогови форми, за да не изчезне то безследно. Имайте го на хартия!

Тази публикация ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на някой от бутоните отдолу… 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *