HR речник (XV) – Ефект на Хоторн

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Source: www.sxc.hu

Ефект на Хоторн

Ефектът на Хоторн е нарицателно за временна промяна на поведението или представянето, в резултат на изменения в околната среда, като промяната е обикновено в позитивна насока. Иначе казано, обикновено, ако наблюдаваме един работник, той започва да работи по-добре. Понятието е изковано през 1959 г., но е базирано на експерименти от двайсетте и трийсетте години на миналия век.
Експериментите били проведени в голяма фабрика и доказали, че по-доброто осветяване на работното място, премахването на препятствия по пътеките на завода и разместване на машините може да доведе до временно повишение на продуктивността. Така „ефектът на Хоторн” е станал обобщаващ термин за всякакво временно краткосрочно повишение на продуктивността. С течение на времето ред други термини и дефиниции са били свързани с ефекта на Хоторн.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *