HR речник (XIV) – Ефектът на „очакващия наблюдател”

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Source: www.sxc.hu

Ефектът на „очакващия наблюдател”
Този ефект (познат и под ред други имена) е пример за типично когнитивно отклонение, наблюдаващо се най-често в областта на науката. Същността му е в това, че когато един изследовател очаква дадени резултати, той несъзнателно манипулира експеримента в такава посока, че да ги получи. За да се избегнат грешни резултати, в научните експерименти често се използва „двойно сляпата” методология.
Ефектът на очакващия наблюдател може да се демонстрира и в реалния живот. На група тествани персони се просвирва музикален откъс отзад напред. Преди това им е казано, че при такова слушане във фрагмента са доловими скрити послания. Уточнява се също и какви са посланията. Мнозина от тестваните твърдят при тази постановка, че действително чуват скритите послания, въпреки че фактически те не съществуват в музикалното произведение.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *