HR речник (XIII) – Игрова заблуда

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture source: www.sxc.hu

Игрова заблуда
Терминът „игрова заблуда” е изкован от Насим Талеб в книгата му „Черният лебед”. Той обобщава неправилната употреба на игрите, за моделиране на реални житейски ситуации. 
Като цяло, проблемът се състои в това, че много хора поставят знак за равенство между вероятността да им се случи нещо реално в живота и, да кажем, хвърлянето на монета. Подобно отношение към нещата е заблуда, тъй като можем да изчислим вероятността от хвърлянето на монета (50%-ези, 50%-тура), докато изчисляването на шанса да ни се случи нещо в живота е твърде условно и неточно. 
Един пример за игрова заблуда може да изглежда по следния начин. Двама колеги си тръгват от работа, пристигат на перона на метрото и съвсем за малко изпускат влака от 6.15ч. Единият казва: „Е, шансът да го хванем беше и без друго същия, като да хвърляме ези-тура”. Това е типична игрова заблуда, тъй като с изказването си, той заявява, че знае какъв е бил шансът да пристигнат навреме, а именно, 50%. На практика обаче, броят и видът на събитията, които предшестват пристигането на перона, е теоретично неограничен и непредвидим – задръстванията по пътя, броят на червените светофари пред таксито, катастрофи и инциденти по трасето, нежеланието на шофьора на таксито да кара по-бързо, внезапно излял се порой и т.н. По тази причина е напълно невъзможно дори да се предвидят приблизително шансовете за пристигане навреме до метрото.
Игровата заблуда препятства разбирането на света, подтиква ни да мислим, че схващаме нещата от живота по-добре, отколкото бихме могли и ни излага на опасност от бъдещи неизвестни рискове.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *