HR речник (X) – „Ефект на експонирането“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

„Ефект на експонирането“

Picture source: www.sxc.hu

Този психологически феномен е добре познат на рекламистите – хората демонстрират твърде засилено харесване на неща, които вече познават. Изследвания по междуличностно харесване са установили например, че колкото повече виждаме един човек, толкова по-приятен и харесван ни се струва той. 

Два основни типа експерименти доказват ефекта на експонирането. В единия на наблюдаваните индивиди е показвана картина, или е просвирван музикален откъс. Впоследствие се установява, че въпросните произведения се оценяват по-високо от сходни такива, които изследваните субекти не са виждали или чували преди. В другия тип експерименти се разчита на сублиминални връзки – на студенти се прожектира даден образ толкова закратко, че те не успяват съзнателно да го отчетат. В последващ опит се установява, че студентите намират дадения образ за по-позитивен от други, които не са виждали. 
Ефектът може да бъде обяснен с помощта на схващането, че познатото обкръжение ни кара да се чувстваме по-сигурни и спокойни. За пръв път феноменът е проучен от Робърт Зайонк. В последно време специлисти по уеб-базирана реклама са доказали феномена от нова гледна точка.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *