HR речник (IX) – Отклонение на „извънгруповата хомогенност”

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 
Picture source: www.sxc.hu
Отклонение на „извънгруповата хомогенност”

Според тази теория, хората демонстрират тенденция да оценяват членовете на собствената си група, като по-разнообразни от членовете на други групи. 
Установено е, че въпросното когнитивно отклонение се проявява, независимо от това, колко членове на групата, или хора извън групата, познава субектът. Човек би могъл да си помисли, че феноменът се проявява, защото хората познават по-добре членовете на собствената си група и затова ги смятат за по-разнообразни. Оказва се обаче, че отклонението се наблюдава без корелация с броя  действително познавани членове на групата. „Извънгруповата хомогенност” се наблюдава дори при такива големи групи, като „мъже” и „жени”, които общуват достатъчно често помежду си, за да могат да се познават добре. Затова може да се смята, че ефектът има връзка със стереотипизирането, което също се явява когнитивно отклонение. 
В различни художествени произведения проявления на „извънгрупова хомогенност” могат да се наблюдават често. Такъв е случаят с филма „Стар Трек”, където хората са почти винаги единствените същества, притежаващи разнообразна култура, докато извънземните видове винаги са представяни под формата на монокултури. „Екипът на конкурентната ни фирма X е тъп!“ е също проява на „извънгрупова хомогенност“.
    
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *